Най-голямата банка в Швейцария UBS е в напреднал етап на

...
Най-голямата банка в Швейцария UBS е в напреднал етап на
Коментари Харесай

Спасяват Credit Suisse с поглъщане от друга банка – UBS

Най-голямата банка в Швейцария UBS е в напреднал стадий на договаряния за придобиване на съперника ѝ Credit Suisse. Според финансови издания швейцарските управляващи оказват напън, с цел да бъде купена изпадналата в усложнение банка и по този метод да се резервира доверието в швейцарския банков бранш.

Това е опит да бъде решен въпросът с Credit Suisse преди отварянето на тържищата в понеделник, с цел да се избегне нов срив на акциите на банката. Опасенията са, че те ще продължат да падат, откакто в сряда записаха спад от 24%.

Главоломното придвижване надолу стартира след изказване на ръководителя на Саудитската национална банка, която е най-големият акционер в Credit Suisse, че няма да налива повече пари в швейцарската финансова институция заради регулаторни ограничавания. Спешният заем от 50 милиарда швейцарски франка от Швейцарската национална банка не усъвършенства обстановката.

Ето какво считат някои швейцарци:

" Щетите ще са големи, даже да я спасят. Всички са наясно, че бяха налети пари на данъкоплатците или парите на централната банка. Какво ще ги спре да създадат същото след пет или 10 години? "

" Мисля, че няма да разрешат да банкрутира ".

" Разбира се, че сме обезпокоени, още повече че две банки в Съединените щати се сринаха. Но не мисля, че ще се случи същото и на нас ".

Credit Suisse попадна в поредност кавги през последните години, в това число обвинявания за пране на пари. Според " Файненшъл таймс " единствено за ден в края на предходната седмица са били изтеглени 10 милиарда швейцарски франка депозити. За последното тримесечие на предходната година приключването на потребителски средства се прави оценка на повече от 110 милиарда швейцарски франка.

Правителството на Швейцария е имало изключителна среща тази нощ, детайлности за която не се оповестяват. Според източници, представени от Ройтерс, UBS се пробва да получи от кабинета гаранции в размер на 6 милиарда $, с цел да реализира договорката.

Придобиването на Credit Suisse обаче може да значи редуциране на 10 хиляди работни места. Deutsche Bank също има интерес към дялове в Credit Suisse, само че такава договорка би лишила повече време.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР