Най-голямата българска колекция от стари готварски книги ще бъде показана

...
Най-голямата българска колекция от стари готварски книги ще бъде показана
Коментари Харесай

Най-голямата българска колекция от стари готварски книги ще бъде показана в историческия музей в Русе

Най-голямата българска сбирка от остарели готварски книги ще бъде показана на в зала Княз Александър I на Историческия музей. Изложбата ще се открие на 23 февруари от 18.00 ч. от шефа на музея проф. Николай Ненов и от колекционера Марин Лесев. Гости на събитието ще бъдат Георги Събев - заместник-министър на земеделието и храните и Цветан Димитров - кулинарен откривател и производител на зеленото сирене от тетевенското село Черни Вит.

 Експозицията „ Кулинарната история на България “ ще бъде отворена за визити доникъде на март. Целта на изложбата е да се даде видимост на позабравените български артикули и предписания, които да подтикват развиването на кулинарния туризъм в България.

Марин Лесев от Габрово събира остарели български готварски книги повече от 30 години. Неговият интерес към готварските книги стартира в студентските години, а през днешния ден има към 8000 броя от печатни български кулинарни издания - книги, списания и вестници. В тях има близо 10 000 предписания, записани в тетрадки и бележници. Според Лесев рецептите сред 1921 година и 1944 година разказват българската кухня най-сполучливо. Над 4000 предписания от този интервал той съумява да преиздаде във фототипни издания - както са записани в книгите преди 100 години. Тези книги ще се продават по време на изложбата.

Най-старата книга в сбирката на Лесев е „ Готварска книга или директиви за всевъзможни гозби съгласно както ги вършат в Цариград и всякакви домашни оправи “, издадена от Петко Рачев Славейков в петницата на „ Македония ” в Цариград през 1870 година Същата година излиза и кулинарното издание „ Златни извор “, а през идващите 30 години от щемпел излизат още няколко български кулинарни книги.

Първата остаряла книга, с която Марин Лесев се снабдява, е „ Готварница “ от 1912 година Името й след това става име и на неговия уебсайт. Той има и първия български учебник по кулинария от 1903 година, а негова авторка е Кина Касева - преподавателка в девическото учебно заведение „ Мария Луиза “ в София. Тя назовава помагалото си „ Учебник по домакинство за 4-ти и 5-ти клас на девическите гимназии “, където една част от книгата е кулинарна, а другата е за семейството, за класификация, за подготвяне на облекла.

Марин Лесев се пробва и да възроди някои позабравени обичайни предписания от българската кухня. Сред тях е и сиренето в дамаджана, чиято рецепта възвръща дружно с Цветан Димитров, който е производител на известното „ зелено сирене “ от село Черни вит, Тетевенско.

В експозицията в Русе ще бъдат показани предписания, свързани с района на Русе, както и с обичайното локално сладкарство. Ще могат да бъдат видени 150 неповторими кулинарни издания. Присъстващите ще могат да видят и 10 модерни фототипни издания на книги от интервала 1927-1940 година на създателите Пенка Чолчева и Ана Хаканова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР