Най-голям ръст има при продажбите на горива, електроенергия и мазнини

...
Най-голям ръст има при продажбите на горива, електроенергия и мазнини
Коментари Харесай

Към септември износът вече е повече, отколкото през цялата 2021 г.

Най-голям растеж има при продажбите на горива, електрическа енергия и мазнини Към септември цената на целия износ надвишава 70 милиарда лева, което е растеж от 40% на годишна база Основни търговски сътрудници на България в Европейски Съюз остават Германия, Румъния и Италия
Българският експорт продължава да нараства бързо и към септември цената му надвишава 70 милиарда лева, което е с над 40% повече на годишна база. Така резултатът единствено за деветте месеца към този момент надминава постигнатото през цялата 2021 година, когато от страната общо е изнесена продукция за 68.4 милиарда лева Спрямо предходната година най-вече нараства експортът на горива, електрическа енергия и мазнини, само че за нарастването способстват още машините и химичните субстанции. Стойността е с над 38% по-висока и по отношение на предкризисната 2019 година

Впечатляващите цифри обаче значително се дължат на по-високите цени, като през първата половина на годината данните демонстрират повишаване при всички стокови групи и изключително при енергийните артикули. Според скорошно изследване на Българската стопанска камара (БСК). Национален статистически институт обаче не разгласява данни за размерите поради продължаваща към този момент повече от година систематична актуализация на платформата за външна търговия.
Реклама
Само в границите на септември отвън страната е осъществена българска продукция на стойност 7.8 милиарда лева Това не съставлява забележителна разлика по отношение на предходните месеци, само че на годишна база растежът от 29.8% е един от най-ниските на фона на извънредно високите цифри от началото на годината и може да е ранен сигнал за идно понижаване не темпото. Отслабването на европейските стопански системи през последното тримесечие и упованията за криза в еврозоната евентуално ще стартират да забавят българския експорт, две трети от който се осъществя точно на европейския пазар.

Числата също по този начин евентуално внезапно ще спаднат със, защото от 5 декември влиза в действие европейско ембарго на съветския нефт. Въпреки че България има дерогация и ще продължи да внася суровината от Русия и след тази дата, не е ясно дали ще може да изнася създадените от рафинерията на " Лукойл " артикули в Европейски Съюз.
Извън Европейски Съюз - повече сила и мазнини
За деветте месеца към страни отвън Европейския съюз е изнесена българска продукция на стойност 22.8 милиарда лева, което е с близо 32.7% нагоре по отношение на предходната година, демонстрират данните на Национален статистически институт. С максимален растеж от над 194% на годишна база остава групата на енергийните артикули, която включва разнообразни типове горива и електрическа енергия, а с помощта на нарастването тя се трансформира в най-продаваната тази година. Със 116% пораства износът на естествените мазнини и масла, каквото е да вземем за пример олиото. Спад обаче има при втората най-голяма група - тази на " продуктите, класифицирани по отношение на типа на материала ", чийто експорт е с 10% надолу макар по-високите цени. Тук влизат разнородни произведения от кожи, каучук, дървен материал, хартия, текстил и други
Реклама
Топ 3 търговски сътрудници на България, които не са част от Европейски Съюз, към септември са Турция, Сърбия и Украйна. Към нападната от Русия страна, както стана ясно от предоставени на " Капитал " данни на Национален статистически институт,.

Ръстът на износа към трети страни единствено за септември е към 10% и е най-ниският за последната година и половина.
По-голям растеж към Европейски Съюз
През месеците до септември на европейския пазар са осъществени български артикули за над 47.2 милиарда лева, което е растеж от 44% на годишна база. Според данните на Национален статистически институт експортът към Европейски Съюз тази година нараства по-бързо от останалия и има главен принос за общото покачване.

По-детайлна информация има с месец обратно. Тя демонстрира, че още веднъж водещи по растеж са енергийните артикули и мазнините, надлежно с 295% и 169% нагоре на годишна база. Значително пораства и най-голямата група - продукти съгласно типа на материала, а спад на износа към съюза има единствено при напитките и тютюневите произведения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР