Най-голям процент от фалшивите новини са на политическа тематика, но

...
Най-голям процент от фалшивите новини са на политическа тематика, но
Коментари Харесай

Мария Габриел: Фалшивите новини застрашават и здравето на хората

Най-голям % от подправените вести са на политическа тема, само че незабавно след тях по разпространяване идват тези, отдадени на здравето и на медикаменти и лечебни артикули. Това уточни еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел в студиото на „ Лице в лице”.

Тя даде образец с голямото количество изявления за „ чудодейни” лекове за тежки и дори неизлечими заболявания, с които се дават подправени очаквания на страдащите хора.

По думите на еврокомисаря главните цели на основателите на недостоверни изявления са свързани с пропагандата и с финансовата облага. Експертна група е излязла с отчет с ограничения за битка с явлението. „ Те оферират да приказваме за дезинформация онлайн, тъй като с израза „ подправени новини” не съумяваме да обхванем същността и огромните размери на този феномен. Изразът „ подправени новини” е свързван доста постоянно със прецизно политическа употреба”, означи Мария Габриел.

Според нея използването на съответни ограничения би трябвало да стане допустимо най-скоро: „ В България единствено 57% от хората споделят, че могат да разграничат подправена от същинска вест (…) Междувременно, 83% от европейските жители считат, че подправените вести са опасност за демокрацията”.

--> Габриел беше безапелационна, че става въпрос за доброволни ограничения с присъединяване на обществените мрежи и публицистите, като главният акцент би трябвало да падне върху прозрачността – инспекция на обстоятелствата, ясна благосъстоятелност на медиите, бързо оборване на дезинформацията и медийна просветеност още от учебно заведение.

„ Нямам планове нито да върша Министерство на истината, нито да натрапвам цензура”, безапелационна беше Мария Габриел.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР