Най-голям дял сред повече от 17 000 молби за убежище

...
Най-голям дял сред повече от 17 000 молби за убежище
Коментари Харесай

Турция: Хиляди гюленисти са потърсили убежище в страни от ЕС

Най-голям дял измежду повече от 17 000 молби за леговище в страни от Европейски Съюз, подадени от жители от Турция от октомври 2016 година насам, съставляват молби, подадени от членове на Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/, е показал пред Анадолската организация турски виновен представител, поискал анонимност.

Според турските управляващи групировката ФЕТО на живеещия в Съединени американски щати мюсюлмански просветител Фетхуллах Гюлен стои зад опита за прелом в Турция през 2016 година

Германия и Гърция са отпред на страните от Европейски Съюз, в които хипотетични членове на ФЕТО са потърсили леговище след опита за прелом, съгласно турския виновен представител.

Същевременно лица, обвинени за участие във ФЕТО, са били най-голяма част от претендентите за леговище, свързани с терористична организация, следвани от тези, свързани с терористичната Кюрдска работническа партия /ПКК/, е изтъкнал източникът.

Кюрдската работническа партия /ПКК/ се преглежда като терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Тя води въоръжена битка против турската страна от 1984 година, лишила до момента живота на близо 40 хиляди души.

Според цитирания източник преди опита за прелом през юли 2016 година съвсем не е имало молби за леговище в страни от Европейски Съюз, подадени от турски жители, само че през интервала от този момент насам са били подадени над 17 300 молби по данни от Европейски Съюз.

В момента Европейски Съюз слага Турция измежду водещите страни на генезис за претенденти за леговище наред със Сирия, Ирак, Афганистан, Иран, Пакистан, Нигерия, Албания и Венецуела.

Цитираният турски представител е добавил, че някои турски жители, които към този момент имат позволение за престояване в страните от Европейски Съюз, в които живеят, не са подали молби за леговище.

Според данни на Европейската статистическа работа /Евростат/ насъбраните висящи случаи за турски претенденти за леговище доста са се нараснали през последните шест месеца - от 10 623 случая в края на май до 17 332 до края на октомври.

Увеличението на броя на молбите за леговище от турски жители в страни от Европейски Съюз би могло да навреди на процеса на визова либерализация сред Турция и Европейски Съюз, съгласно цитирания турски представител.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР