Най-голям дял на пазара на недвижими имоти имат собствениците на

...
Най-голям дял на пазара на недвижими имоти имат собствениците на
Коментари Харесай

Неадекватните очаквания на продавачите

Най-голям дял на пазара на недвижими парцели имат притежателите на жилища. Когато тръгнат да продават парцела си в множеството случаи те желаят по-висока от пазарната цена. Донякъде има логичност в това, защото при едни договаряния тази надценка се „ топи” и притежателя получава справедливата пазарна цена. В доста случаи, освен у нас, само че и в чужбина, притежателите обаче желаят доста по-висока, даже нереалистично висока цена за парцела си. Как е на един от най-големите имотни пазари в света – съветският? Там изискванията към този момент се диктуват не от продавачите, а от купувачите. И все пак, статистиката демонстрира, че 70% от дву- и тристайните жилища от вторичния пазар се продават на повишени цени, както и половината от едностайните.

Продължителният стопански спад в Русия и понижената кредитоспособност на локалното население търсенето надвишава предлагането само при най-евтините жилища. При жилищата, които се намират в горната граница на междинния ценови сегмент има един покупател за три-четири жилища.

Що се отнася до цените, то притежател на жилище за 10 млн. рубли се пробва да го продаде за 15 млн. рубли. Едва след дълги разногласия брокерите смъква и то малко цената. След месец тишина, когато притежателят вижда, че ползата към жилището му е нулев, той е податлив да понижи още малко офертната цена. В последна сметка парцелът излиза с действителна цена след няколко месеца страдания и притежателят съумява да го продаде с дребна отстъпка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР