Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ Свети Никола“ навърши 10

...
Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ Свети Никола“ навърши 10
Коментари Харесай

Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ „Свети Никола“ навърши 10 г. експлоатация

Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ „ Свети Никола “ навърши 10 години от влизането си в комерсиална употреба. На 15 март 2010 година 52-те турбини на разположения край Каварна вятърен парк публично започнаха да създават чиста и надеждна сила за българския пазар. От тогава до през днешния ден ВяЕЦ „ Свети Никола “ е произвела близо 3 200 000 МВтч. чиста електрическа енергия за българските консуматори.

ВяЕЦ „ Свети Никола “ е благосъстоятелност на ЕЙ И Европейски Съюз Гео Енерджи и е един от двата енергийни плана в България на международния софтуерен водач и максимален вложител в българската енергетика за последните 30 години - AES. Със своите 156 МВт. конфигурирана мощ вятърният парк обезпечава над 22% от общо конфигурираните вятърни мощности в България и способства за това страната ни да извърши условията на Европейски Съюз за каузи на ВЕИ в общия ни енергиен микс. Инвестицията в плана за ВяЕЦ „ Свети Никола “ възлиза на 540 млн. лв., обезпечени като капитал от корпорация AES и финансиране от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие и Международната Финансова Корпорация - част от Световната Банка.

ВяЕЦ „ Св. Никола “ е гръбнакът на основаната Интегрирана система за ранно предизвестие за отбрана на птиците, която е съобразена с европейските условия за запазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от конфликт на птици с въртящите се елементи на вятърните генератори, посредством прекъсване на единични групи турбини или целият вятърен парк и извършва мониторингова стратегия през рисковите интервали за типовете с консервационна значителност. Системата сплотява както информация от няколко радарни системи, по този начин и директния мониторинг на експерти орнитолози на място, които всекидневно следят птиците в региона, правят оценка евентуалните опасности и при нужда издават заповеди за прекъсване на турбини. Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при съществуване на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, с цел да пропусне пернатите.

ЕЙ И Европейски Съюз участва от 2001 година в България и е най-големият вложител в енергийния бранш за последните 30 години с инвестиции, надхвърлящи 3,2 милиарда лв.. ЕЙ И Европейски Съюз България е притежател на най-новата и съвременна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово ”, на Съоръжението за депониране на боклуци от употребата на централата край село Обручище, както и е мажоритарен притежател на ЕЙ И Европейски Съюз Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „ Свети Никола ”, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aes.bg. Последвайте ЕЙ И Европейски Съюз България във Фейсбук: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР