Най-големият ветроенергиен парк в България, собственост на ЕЙ И ЕС

...
Най-големият ветроенергиен парк в България, собственост на ЕЙ И ЕС
Коментари Харесай

Ветропаркът „Св. Никола“ на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи е произвел над 318 000 MWh през 2018 г.


Най-големият ветроенергиен парк в България, благосъстоятелност на ЕЙ И Европейски Съюз Гео Енерджи – ВяЕЦ „ Св. Никола “ край Каварна, през 2018 година е създал 318 069 MWh чиста и надеждна сила за България. Благодарение на активността си през предходната година 156-мегаватовата мощ е съдействала за осъществяване на задачите пред България за понижаване на въглеродния отпечатък на енергийния бранш като е икономисала на страната ни 251 593 тона СО2. Това сочат индустриалните данни за 2018 година на ЕЙ И Европейски Съюз Гео Енерджи, притежател на парка.

През 2018 година за минимизиране на риска от конфликт с прелитащи птици 52-те турбини на ВяЕЦ „ Св. Никола “ стопираха работа общо за 59 часа.

ВяЕЦ „ Св. Никола “ е в основата на основаната Интегрирана система за ранно предизвестие за отбрана на птиците, която е съобразена с европейските условия за запазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от конфликт на птици с въртящите се елементи на вятърните генератори, посредством прекъсване на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и извършва мониторингова стратегия през рисковите интервали за типовете с консервационна значителност.

Системата сплотява както информация от няколко радарни системи, по този начин и директния мониторинг на място на експерти орнитолози, които всекидневно следят птиците в региона, правят оценка евентуалните опасности и при нужда издават заповеди за прекъсване на турбини.

Всеки от 52-та ветроенергийни генератора на ВяЕЦ „ Св. Никола “ е с деен надзор на ъгъла на витлото и позиция на ротора според от скоростта и посоката напразно и с отдалечен мониторинг и надзор от централната контролна зала. Височината на кулата е 105 м, а диаметърът на ротора – 90 м. Въпреки внушителните си размери, при съществуване на прелитащи птици, всеки от генераторите може да спре, с цел да пропусне пернатите.

Общата инвестиция в плана за ВяЕЦ „ Св. Никола “ е 540 млн. лв. и обезпечава към 22% от общо конфигурираните ветрови мощности в България.

ЕЙ И Европейски Съюз участва от 2001 година в България и е най-големият вложител в енергийния бранш за последните 29 години с инвестиции, надхвърлящи 3,2 милиарда лв.. ЕЙ И Европейски Съюз България е притежател на най-новата и съвременна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово”, на Съоръжението за депониране на боклуци от употребата на централата край село Обручище, както и е мажоритарен притежател на ЕЙ И Европейски Съюз Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „ Свети Никола”, край Каварна.

Корпорацията ЕЙ И Европейски Съюз (NYSE:AES) е международна енергийна компания, която е включена в листата Fortune 200. Ние осигуряваме налична и устойчива сила в 15 страни посредством разнороден портфейл от разпределителни компании, както и посредством топлоелектрически централи и планове за възобновими енергийни източници. Нашите чиновници са отдадени на концепцията да реализират високи оперативни резултати и да дават отговор на изменящите се потребности от сила в света.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР