Най-големият в света пречиствател на въздуха, представляващ 100-метрова кула, пълна

...
Най-големият в света пречиствател на въздуха, представляващ 100-метрова кула, пълна
Коментари Харесай

В Китай изградиха най-големия пречиствател на въздуха в света

Най-големият в света пречиствател на въздуха, представляващ 100-метрова кула, цялостна с въздушни филтри и захранвана от слънчеви панели, завърши тестванията си край китайския град Шанси.

Местните управляващите търсят способи за справяне с националния проблем - хроничния смог, а кулата доста усъвършенства качеството на въздуха в радиус от 10 квадратни километра, съгласно ръководителите на плана, оповестява South China Morning Post, цитира nauka.offnews.bg.

Кулата пречиства 10 милиона кубически метра въздух дневно. След тестването се възнамерява инсталирането на 500-метровата версия на това оборудване в един от кварталите на града.

Тестовете на гигантския пречиствател Smog Free Tower се прави от експерти от Китайската академия на науките. В доклада се оповестява, че кулата филтрира 15% от фините прахови частици PM 2.5, един от най-вредните съставни елементи на замърсяването на въздуха в градовете и токсичните оксиди на азота и сярата.

Строителството на кулата приключи през май 2016 година, само че инсталацията към момента се тества. Почистващото устройство получава електрическа енергия от слънчевите панели, ситуирани в основата на кулата. Около инсталацията има 10 датчика за чистотата на въздуха. Хората, които живеят и работят в радиуса на кулата, означават, че тя е ефикасна и тиха.

По-рано в централния парк на Пекин е построена друга пречиствателна станция, проектирана от холандския художник и откривател Даан Розегаард (Daan Roosegaarde). Седемметровата кула на Розегаард пречиства 720 000 м3 дневно и се зарежда от градска мрежа, чиято електрическа енергия се създава от електроцентрали, работещи с въглища.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР