Най-големият търговски партньор на Китай през първите три месеца на

...
Най-големият търговски партньор на Китай през първите три месеца на
Коментари Харесай

Търговията между Китай и най-големият им търговски партньор достигна $300 милиарда

Най-големият търговски сътрудник на Китай през първите три месеца на 2024 година е районът на АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия)

Статистическите данни сочат, че търговията сред Китай и прилежащите му страни от АСЕАН възлиза на 2.08 трилиона юана, съвсем $300 милиарда, което е нарастване с 8.5% на годишна база и съставлява 15.85% от общата външна търговия на Китай за този интервал.

По този метод блокът се трансформира в търговски сътрудник номер едно на Китай, оставяйки зад себе си Европейския съюз (ЕС) и Съединени американски щати, които са надлежно на второ и трето място. Докато търговията на Европейски Съюз с Китай е намаляла с 1.8%, през предходната година е маркиран лек растеж в търговията на Съединени американски щати с 1.1%.

АСЕАН, включваща Бруней, Мианмар (Бирма), Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам, поддържа мощни стопански връзки с Китай, като постоянно урежда търговията с китайски юани.

Също по този начин Южна Корея се трансформира в четвъртия по величина търговски сътрудник на Китай от януари до април 2024 година Китай уголемява връзките си с други разрастващи се страни посредством самодейността ” Belt and Road ” (BRI), като търси нови съглашения в цяла Азия, Африка и Латинска Америка, даже когато се стреми да подписа нови съглашения, които да добавят старите двустранни съглашения с страните членки на АСЕАН.

Голяма част от търговията сред районът и Китай се дължи на механични и електрически артикули, които съставляват съвсем 60% от износа на Китай през първото тримесечие на 2024 година Китайските частни предприятия означават внезапен растеж на поръчките от страните от ASEAN, провокиран от търсенето на електроника.

Тази наклонност свидетелства за усилване на комерсиалните връзки сред страните, което поддържа китайската стопанска система в превъзмогването на провокациите на международния пазар. Очаква се продължаващият растеж на търговията да ускори икономическата резистентност и възобновяване на Китай.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР