Най-големият спортен комплекс в град Бурса ще носи името на

...
Най-големият спортен комплекс в град Бурса ще носи името на
Коментари Харесай

Най-големият спортен комплекс в Бурса ще носи името на Наим Сюлейманоглу

Най-големият състезателен комплекс в град Бурса ще носи името на именития щангист Наим Сюлейманоглу. Идеята ще се осъществя взаимно от държавното управление и управлението на община Йълдъръм, заяви вицепремиерът на Турция и ръководител на Агенцията на турските и родствени общности Хакан Чавушоглу.

В тирада пред участниците в 17-ата годишна конференция на изселническата организация " Балгьоч " в Бурса Чавушоглу съобщи, че са получени голям брой претенции за увековечаване на името на трикратния олимпийски първенец върху значими обекти.

" Наим е наша обща горделивост и наша обща задача е да пазим и да увековечим загатна за неговата персона и върховете в спорта, които останаха ненадминати в света ", сподели още Чавушоглу, представен от Българска телеграфна агенция.

Сюлейманоглу умря на 18 ноември, откакто изкара към два месеца в сериозно положение. Той претърпя чернодробна трансплантация при започване на октомври. На 11 ноември обаче още веднъж беше опериран по неотложност поради мозъчен кръвоизлив и седмица по-късно издъхна. Той беше заровен на 19 декември в Истанбул като народен воин.

Сюлейманоглу остава в историята като един от най-великите щангисти. Той е роден на 23 януари 1967 година в българското село Птичар, Момчилградско, в фамилията на български турци.

Щангистът печели три следващи олимпийски трофеи - две в категория до 60 кг (в Сеул през 1988 година и Барселона през 1992 г.) и една в категория до 65 кг (в Атланта през 1996 г.).

Той има още редица впечатляващи достижения, измежду които седем международни трофеи, два златни медала от европейски шампионати и 46 ремонти на международни върхове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР