Най-големият синдикат у нас - КНСБ, остава на твърдата си

...
Най-големият синдикат у нас - КНСБ, остава на твърдата си
Коментари Харесай

Синдикатите стоят твърдо зад еврото

Най-големият профсъюз у нас - КНСБ, остава на твърдата си позиция за приемането на еврото у нас от началото на 2024 година. Jова удостовери ръководителят на работническия профсъюз Пламен Димитров.
 
 Пламен Димитров Пламен Димитров Източник: БНР
КНСБ провежда в понеделник полемика, отдадена на приемането на единната европейска валута, която събра поддръжници като икономиста Любомир Дацов, самите синдикати, представители на работодателите в лице на Добрин Иванов от АИКБ, както и съперници - ръководителят на инициативния комитет на референдума на " Възраждане " и създател на Българската фондова Борса Виктор Папазов.
 
На позиция срещу отричане от лв. бяха и Деян Иванов, учредителен секретар на " Възраждане " и член на инициативния комитет и икономистът и член на Експертният клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) Георги Вулджев.
 
" КНСБ има ясна позиция за еврозоната, тя не е променяна от 20 години. Ние сме уверени последователи на влизането в еврозоната. Организираме този конгрес, тъй като би трябвало да бъдат изказани всички гледни точки ", стартира изказването си синдикалният водач Пламен Николов.
 
Синдикалистите демонстрираха и данни, че толкоз обсъжданата инфлация в Хърватия в действителност е незначителна съгласно държавната статистика. Освен това - главен мотив е че точно влизането в еврозоната ще е мощен мотор за повишението на приходите и пенсиите, за което също свидетелстват статистиките.
 
" Отказът от националната валута е отвод от народен суверенитет. Който ви каже нещо друго, ви лъже. Нали непрекъснато ви проглушават ушите, че демокрацията е власт на народа. Е, за такова значимо нещо би трябвало да бъде питан народът ", съобщи ръководителят на инициативния комитет за референдума Виктор Папазов.
 
" Основният въпрос е накъде вървим, какво ни дефинира като народ, като общественост. Дискусията сега е това. (...) Технически - в региона на финансите всичко се мери като риск, няма по какъв начин с по-нисък риск да няма по-ниски лихви по заемите, повече вложения. Цялата акция срещу еврото се опира на страховете на хората, че ще има инфлация и ще обеднеят ", уточни на собствен ред Любомир Дацов.
 
 Любомир Дацов Любомир Дацов Източник: МФ
Традиционно и работодателите акцентираха изгодите от еврото в чисто стопански проект. " Ако имаме сантимент към българския лев със 140-годишна история, какво да кажем за немската марка, която бе една от най-силните валути в международен проект, преди Германия да одобри еврото ", посочи Добрин Иванов от АИКБ.
 
В момента светът бил на прага на световна рецесия, по тази причина точно в този миг би трябвало да си зададем въпроса - какво следва и ще стане ли България по-богата от приемането на еврото, попита реторично организационният секретар на " Възраждане " Деян Николов.
 
Целта на инициативния комитет е да събере най-малко 500-600 хиляди подписа, а все още са събрани над 201 хиляди, разяснява след края на форума Виктор Папазов от инициативния комитет за референдум. " Целим се към най-малко 400 хиляди годни, мисля, че ще съберем най-малко 500-600 хиляди ", съобщи той.
 
Основен мотив, заради който КНСБ е за еврото - икономическите и обществените причини. " На макрониво причините са едно, само че е реалност, че когато страните влизат в еврозоната, при тях конвергенцията се форсира. Брутният вътрешен продукт пораства, оттова порастват и приходите. Данните демонстрират, че и инфлацията, при минимални, под половин % в резултат на еврото растежи, има повече изгоди за хората, за работещите, за работните места. Еврозоната е по-добрият страж на работните места, по-малко работни места се губят, когато си вътре в огромното ", сподели пред нас президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР