Най-големият самолет в света - АН-225 Мрия (Мечта на украински)

...
Най-големият самолет в света - АН-225 Мрия (Мечта на украински)
Коментари Харесай

Унищожиха украинската Мечта - най-големият самолет в света

Най-големият аероплан в света - АН-225 " Мрия " ( " Мечта " на украински) - е погубен от Русия, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба.

" Русия може да е унищожила нашата " Мрия ", само че те в никакъв случай няма да могат да разрушат нашата фантазия за мощна, свободна и демократична европейска страна. Ние ще надделеем! ", написа той в Туитър.

По-рано през днешния ден президентът Владимир Зеленски удостовери, че самолетът е бил погубен на 26 февруари на летище Антонов покрай Киев.

" Вчера загубихме, за жалост, нашата " Мечта ", само че остарялата " Мечта ". И в този момент строим нова. Слава на Украйна! ", написа Зеленски, съобщи " Офнюз ".

Възстановяването на самолета Ан-255 ще коства повече от 3 милиарда $ и ще отнеме доста време, написа Укринформ.

Това е единственият аероплан от този вид създаван в миналото. Той е издигнат през 80-те години. Първият му полет е на 21 декември 1988 година

" Мрия " може да транспортира до 275 тона и това го прави най-тежкотоварният летателен уред, построяван в миналото. Самолетът е толкоз огромен, че може да транспортира и галактически совалки, прецизира Би Би Си. Той е издигнат, с цел да транспортира руската совалка " Буран ".

Самолетът има и 6 турбореактивни мотори, които го вършат и най-мощния аероплан в света. Популярността на Ан-225 е огромна заради способността му да се приземява на сложни терени.  В Сибир каца върху леда, и в Африка - върху савани. Полетите на " Мрия " са включени и в книгата за Световните върхове на Гинес:

За оптималната скорост  - 815,09 км/ч с товар от 155 тона по затворена права с дължина 2000 км;

За оптималната височина на полета - 12 430 м с товар от 155 т;

За оптималната тежест на самолета -  508 това при полет на височина от 2000 метра.

" Мрия “ може да събера към 1500 души. Имало е концепция той да се трансформира в летящ хотел със стаи и жилища на горната палуба, а на долната да има плувни басейни и казина.

В руската галактическа стратегия е било заложено и построяването на идващото потомство Ан-255, само че подобен по този начин и не е издигнат. Самолетът " Мрия " е спрян от употреба напролет на 1994 година Той остава на полигона в Гостомел- град покрай Киев. През миналите 7 години от него са взимана елементи за самолетите " Руслан ".

В края на 90-те компанията притежател на " Мрия " - " Авиолинии Антонов ", получава поръчки за превозване на тежки товари, по тази причина най-големият аероплан в света е осъвременен. Така през  април 2001 година " Мрия " прави своя още един " първи " полет.

През последните години самолетът не е летял.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР