Най-големият самолет амфибия AG600 Kunlong полетя за един час в

...
Най-големият самолет амфибия AG600 Kunlong полетя за един час в
Коментари Харесай

Най-големият самолет амфибия AG600 Kunlong полетя в Китай

Най-големият аероплан амфибия AG600 Kunlong полетя за един час в Китай, оповестява БиБиСи.

Самолетът почти с размера на Boeing 737, само че е с четири турбовитлови мотора, се издигна от летище Жухай в южната провинция Гуангдонг. Самолетът може да транспортира 50 души и да остане във въздуха 12 часа.

Той е очакван за противопожарни и морско-спасителни интервенции, само че има и военни приложения, които могат да бъдат употребявани в противоречивия регион на Южнокитайско море. AG600, с кодово име Kunlong, може да доближи най-южния завършек на териториалните искания на Китай в региона.

" Синхуа " разказват самолета като " дух бранител на морето, островите и рифовете ". Излитането и полета се предават онлайн по държавната телевизия, а завръщането му е посрещнато от бойци и военна музика.

Самолетът е разработван осем години и има оптимално тегло за политане 53,5 тона и обсег на крилата 38,8 метра. Вече има 17 поръчки за Китай.

Китайската политика във връзка с Южнокитайско море е оспорвана от редица прилежащи страни, а миналогодишният арбитражен съд, подсилен от Организация на обединените нации, отхвърля претенциите на Пекин за огромна част от района.

AG600 може и да е рекордьор сега, само че е по-малък от известната " плавателна лодка " на милиардера Хауърд Хюз. Hughes H-4 Hercules на Хюз има обсег на крилата 97.54 метра.

Н-4, има единствено един полет с дълготрайност към 26 секунди и то през 1947 година Никога по-късно не е политал още веднъж и е в музей в Орегон, Съединени американски щати. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР