Най-големият риск пред оптимистичната перспектива е протекционизмът, заяви Пиер Московиси,

...
Най-големият риск пред оптимистичната перспектива е протекционизмът, заяви Пиер Московиси,
Коментари Харесай

ЕС очаква силен растеж през тази и следващата година

" Най-големият риск пред оптимистичната вероятност е протекционизмът ", съобщи Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз

Още по тематиката
Растежът на стопанската система на Европейски Съюз остава мощен, само че го грозят закани, разгласи еврокомисията
от Дневник,3 май 2018
Европейска комисия намали прогнозата си за българската стопанска система

Комисията чака 3.7% растеж на Брутният вътрешен продукт тази година, движен от ползване и обществени вложения
7 фев 2018 Европейски Съюз чака мощен стопански растеж през тази и идната година, само че предвижда нови външни опасности. В пролетна си икономическа прогноза Европейската комисия (ЕК) показва, че растежът за 2018 година ще бъде 2.3% и леко ще се забави до 2% през 2019 година както за Европейски Съюз, по този начин и за еврозоната. Това става на фона на надминалия упованията растеж в Европейски Съюз и еврозоната през 2017 година от 2.4%, който беше и най-високият от 10 години. Основните мотори ще бъдат потреблението, мощните вложения и износът.

Прогнозите на Брюксел са страните от Източна Европа да продължат да порастват изпреварващо пред тези от Западна, само че и в двете елементи на съюза икономическият напредък ще се забавя. Германската стопанска система се чака да нарасне с 2.3% през тази и с 2.1% през идната година. По-умерени са упованията за Франция и Италия (виж таблицата). В Източна Европа стопанските системи на Румъния и Полша се планува да пораснат надлежно с 4.5% и 4.3% през тази година, а на Чехия - с 3.4%. Европейска комисия е по-оптимистично настроена за стопанската система на България - през 2018 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще доближи 3,8%, преди да се забави до 3.7% следващата година.

Частното ползване в еврозоната и Европейски Съюз се резервира устойчиво, износът и вложенията се усилват, а безработицата продължава да понижава и сега е към равнищата отпреди рецесията. Силният напредък спомага за в допълнение понижаване на държавния недостиг и на дълга, както и за възстановяване на изискванията на пазара на труда, означават от Европейска комисия. Съвкупният недостиг в еврозоната към този момент е под 1% от Брутният вътрешен продукт и се чака през тази година да спадне до под 3% във всички страни от еврозоната. Предупреждението обаче е, че стопанската система е изложена в по-голяма степен на външни опасности, които имат все по-силно влияние.

Стабилни темпове

"Очаква се мощният напредък в Европа да продължи със постоянни темпове през актуалната и идната година, което в допълнение ще спомогне за основаването на още работни места. На хоризонта обаче се задават нови опасности и по тази причина би трябвало да се възползваме от сегашния напредък и да подобрим устойчивостта на нашите стопански системи ", декларира заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис.

Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз, добавя: "Най-големият риск пред оптимистичната вероятност е протекционизмът, който не би трябвало да се трансформира в нормална политика, защото това единствено ще навреди на жителите на Европейски Съюз, които най-вече се нуждаят от нашата отбрана ".

Въпреки че икономическият напредък се забавя през първото тримесечие спрямо предходната, това евентуално е частично краткотрайно събитие. Очаква се растежът да остане постоянен с помощта на устойчивото ползване и мощните вложения и експорт. Прогнозите са, че растежът през 2019 година за Европейски Съюз и за еврозонатаще спадне до 2%, когато пречките в някои страни и браншове станат по-осезаеми, паричната политика бъде съобразена с действителната конюнктура, а темповете на повишаване в международната търговия се забавят.

Надолу, надолу

Очаква се безработицата в Европейски Съюз да продължи да се намалява — от 7.6% през 2017 година до 7.1% през 2018 година и 6.7% през 2019 година Прогнозите за безработицата в еврозоната са да намалее от 9.1% през 2017 година до 8.4% през 2018 година и 7.9% през 2019 година В момента броят на заетите лица в еврозоната е най-голям от въвеждането на еврото, само че към момента има страни, които не употребяват пълноценно работната мощ. Докато в някои страни от съюза безработицата продължава да е висока, други все по-трудно запълват свободните си работни места.

Според прогнозата като цяло инфлацията в еврозоната през 2018 година ще се резервира на нивото от 1.5%, маркирано през 2017 година, и ще се усили до 1.6% през 2019 година За Европейски Съюз се чака същата наклонност, като инфлацията ще остане 1.7% през тази година и ще се увеличи до 1.8% през 2019 година Прогнозите са, че бюджетният недостиг в еврозоната ще спадне до 0.7% от Брутният вътрешен продукт през 2018 година и до 0.6% през 2019 година В Европейски Съюз дефицитът се чака да бъде 0.8% през 2018 и 2019 година

Що се отнася до рисковете, оказващи влияние върху прогнозите, те се усилват. Нестабилността на финансовите пазари през последните месеци ще придобие по-траен темперамент, което ще усили несигурността. По-големият търговски протекционизъм също носи отрицателни последствия за международната стопанска система, плануват от Брюксел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР