Най-големият резерват за носорози в света ще бъде продаден на

...
Най-големият резерват за носорози в света ще бъде продаден на
Коментари Харесай

Най-големият резерват за носорози в света се продава на търг

Най-големият резерват за носорози в света ще бъде продаден на търг тази седмица, който се намира в Република Южна Африка, заяви Българска телеграфна агенция.

80 % от международната популация на носорози е съсредоточена в страната. 

Бракониерството там е извънредно публикувано, най-много поради търсенето от Азия. Роговете се употребяват в обичайна медицина. През предходната година са убити повече от 450 носорога, съвсем колкото и през 2021 година, макар ограниченията, подхванати от държавното управление за отбрана на носорозите в националните паркове като парка Крюгер да вземем за пример. 

Бракониерите към този момент трансформират тактиката си и се насочват към частните паркове. На черния пазар цената на кг рог е сравнима с тази на златото, достигайки 60 000 щатски $. 

81-годишният притежател Джон Хюм е похарчил 150 млн. щатски $ по отношение на амбициозния си план за избавяне на носорозите. " Днес има повече носорози, в сравнение с по времето, когато започнах плана си ", споделя той без страдание. 24-часовата защита на резервата е най-сериозният разход. 

Джон Хюм се надява, че на търга, който ще се организира онлайн в сряда, някой милиардер ще купи резервата, вместо да влага в нова яхта. Всичко се продава в пакет - животните, земята, машините, както и 10 тона рога. Една от тактиките за борбата с бракониерството е превантивното рязане на рогата, съдържащи кератин, сходно на човешките нокти. Според Хюм рязането им от ветеринар не съставлява никакъв риск за живота на носорога. Продажбата на рога по легален метод пък финансира опазването на типа. 

В Република Южна Африка търговията с рога се възприема спорно, макар че е позволена. Експортът обаче е неразрешен. Имам решение, само че неправителствените организации са на друго мнение и по тази причина сме на път да загубим войната, споделя Хюм. За страдание, на черния пазар рогът на мъртъв носорог е по-скъп в сравнение с този на жив. 

В резервата живеят към 2000 бели носорога и работят към стотина души. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР