Най-големият разход е за хранаРазходите на българите за туристически пътувания

...
Най-големият разход е за хранаРазходите на българите за туристически пътувания
Коментари Харесай

Харчим 17% повече за екскурзии в чужбина

Най-големият разход е за храна


Разходите на българите за туристически пътувания в чужбина са нарастнали със 17,1% през първите девет месеца на годината, сочат данните на Националния статистически институт. Разходите на туристически пътувания в страната също нарастват, само че с по-бавни темпове – с 4,6%. Любопитно е, че при пътуванията зад граница нарастват както разноските за храна (+15,8%), по този начин и за настаняване (+27,8%) и превоз (+10%). В същото време при пътешестване в страната парите за храна остават съвсем без смяна, за настаняване нарастват с 5,5%, а за превоз понижават (-2,8%). Това значи, че хората отсядат в по-скъпи хотели, само че за сметка на това избират по-близки дестинации с цел да спестят част от разноските за превоз.

През третото тримесечие на 2018 година 1,882 млн. българи са осъществили туристически пътувания, оповестиха от Национален статистически институт. Преобладаващата част от тях – 79,8%, са пътували единствено в страната, 14,8% – единствено в чужбина, а 5,4% са пътували както в страната, по този начин и в чужбина. На годишна база общият брой на пътувалите жители на възраст над 15 години се намалява с 5,5%, като броят на пътувалите единствено в страната или единствено в чужбина понижава надлежно с 8,3% и 3,1%, до момента в който броят на пътувалите както в страната по този начин и в чужбина нараства с 56,8%. Това ясно демонстрира, че бързо се усилват хората, които имат финансови благоприятни условия да вършат туристически пътувания и в страната и в чужбина в рамката единствено на едно тримесечие.

В разноските за пътешестване с максимален дял са парите за храна като при екскурзиите и почивките в страната и в чужбина те имат дял надлежно от 43,2% и 31,1%, сочат данните на Национален статистически институт. През третото тримесечие междинният разход на човек при пътешестване с персонална цел е 396,52 лева в страната и 642,28 лева в чужбина. Същевременно разноските на човек при командировка са приблизително 182,35 лева в страната и 1100 лева в чужбина.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР