Най-големият работодател в района на Средногорието и Етрополе - Елаците

...
Най-големият работодател в района на Средногорието и Етрополе - Елаците
Коментари Харесай

Елаците-Мед“ планира 1,2 млрд. лв. инвестиция в рудника си при удължена концесия

Най-големият шеф в региона на Средногорието и Етрополе - „ Елаците - Мед “ желае удължение на живота на рудника до 2041 година, оповестиха от компанията. Ако държавното управление даде зелена светлина на плана, концесионерът, който за последните 23 година е вложил в мината над 1,3 милиарда лева, възнамерява да влага в производството нови 1,2 милиарда лв.. 

Към момента планът е входиран и текат съгласувателни процедури, по време, на които всички министерства в страната би трябвало да дадат единодушието си за реализацията му.

„ Елаците-Мед “ е водещо сдружение в минната промишленост на България. Основният предмет на активност на сдружението е рандеман и обогатяване на медни и злато-съдържащи руди.

От компанията обясниха, че добиват едни от най-бедните руди в света.

Единствената мина с по-бедни руди е шведското находище „ Айтик “, само че то е доста по-богато на злато. Това, че рудите в българската мина са толкоз небогати е повода компанията да влага интензивно в дигитализацията на всички процеси.

Над 2000 са служащите на „ Елаците-Мед “

в седемте общини: Етрополе, Пирдоп, Златица, Мирково, Антон, Чавдар и Челопеч. Като през 2022 г.осигурява 22,2% от всички работни места и 28,6% от работните места в частния бранш на територията на Средногорието и Етрополе. 

За последните 10 година „ Елаците-Мед “ регистрира разноски за личен състав от над 600 млн. лева (2013-2022 г.), написа money.bg.

Средната брутна месечна заплата 

в сдружението през 2022 година е била 2649 лева, което е с 50% над междинната заплата в страната и с 10% по-висока от междинната заплата за добивната индустрия, разбираме от отчет на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), който проучва трудовия принос на „ Елаците-Мед “ АД за обществено икономическото развиване в региона на Средногорието и Етрополе през 2022 година

Според документа водещите класове специалности на наетите в „ Елаците-Мед “ са машинни оператори и монтажисти (33% от персонала), които получават междинна брутна заплата от 2465 лева и квалифицирани служащи (27% от персонала), със приблизително месечно брутно заплащане от 2059 лв.. Към тях се прибавят техници и приложни експерти, които наброяват 9% от личния състав - техните брутни заплати са приблизително 2785 лева и експерти (8% от персонала) - със междинни заплати от 2971 лв..

По калкулации на компанията 1 от всеки 4 лв., изплатени като заплати в региона на Средногорието и Етрополе, се изплаща от „ Елаците-Мед “ АД.

Концесионни заплащания

„ Елаците-Мед “ АД изплаща близо 16,9 млн. лева като концесионни хонорари през 2022 година Това са 15,4% от всички концесионни хонорари за рандеман на подземни благосъстояния в страната и 27,7% от концесионните хонорари за рандеман съответно на железни потребни изкопаеми.

Половината от тази сума отива в държавния бюджет,

до момента в който другата половина е за общините, които приютяват предприятието - това са Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч и Златица.

Концесионните заплащания към общините от региона на Средногорието и Етрополе се усилват от близо 5,5 млн. лева през 2019 година до над 8,4 млн. лева през 2022 г.;

През 2022 година най-голямото концесионно заплащане на „ Елаците-Мед “ АД е към община Етрополе - 3,6 млн. лева, по-късно са община Мирково - близо 2,7 млн. лева и община Чавдар - 1,3 млн. лв.. По-малки по мярка са концесионните заплащания към общините Челопеч и Златица - надлежно 557 хиляди лева и 285 хиляди лева за 2022 година

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР