Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими

...
Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими
Коментари Харесай

Сделката на Еврохолд за ЧЕЗ изглежда по-реалистична, твърди експерт

Най-големият обществен холдинг в България и една от водещите самостоятелни бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - " Еврохолд " България, се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Двете страни подписаха контракт, оповестиха през вчерашния ден от холдинга.
Повече от месец ЧЕЗ водят договаряния, би трябвало да сме радостни, че в случай че стане тази договорка, всички девиденти остават тук. Цената наподобява по-реалистична, спрямо препоръчаната от Гинка Върбакова. Това съобщи ръководителят на Българския енергиен конгрес Иван Хиновски в ефира на bTV Както през вчерашния ден стана ясно, " Еврохолд " купува ЧЕЗ за 335 млн. евро, което е с към 35 млн. евро повече от препоръчаната цена от Върбакова.
Ако индийската компания (бел. ред. - India Power) беше купила ЧЕЗ, щеше да има дружество-майка в Индия, щеше да получава финансиране от там и тези средства щяха да бъдат върнати там. Дано остане българската компания, това е позитивно, сподели още Хиновски. 
Консултанти на " Еврохолд " по договорката са основаната в Лондон интернационална адвокатска адвокатска фирма MorrisonFoerster и българската - " Стоева, Чомпалов и Знеполски ". Консултанти на ЧЕЗ Груп са адвокатските сдружения Skils s.r.o. и " Пенков, Марков и сътрудници ".
Оказва се, че " Еврохол " са имали мераци към ЧЕЗ още след неуспеха на договорката с Гинка Върбакова. 
Три са инспекциите, които предстоят преди договорът за продажбата да се завърши и договорката да бъде утвърдена дефинитивно - за произхода на средствата, която извършва  КФН (Комисията за финансов надзор), другата инстанция е Комисия за защита на конкуренцията (Комисията за отбрана на конкуренцията) и третата значима инспекция е от страна на КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране), която би трябвало да ревизира съответната наличност на капитали и ликвидност. Тоест дали този нов притежател има опция да влага в първите две години, с цел да натрупа капитал компанията.
" Еврохолд " за пръв път стъпва в този бизнес, до този миг компанията се занимава главно със обезпечаване.
Копанията дава средствата, финансов вложител е. 335 млн. евро ще бъдат платени, повече от договорката с Върбакова. Не знам какво е повишило цената, само че наподобява по-реалистично спрямо предната, подхожда на активите на ЧЕЗ, които повече от 10 години влагат в нови системи, добави още ръководителят на Българския енергиен конгрес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР