Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите незвисими

...
Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите незвисими
Коментари Харесай

Еврохолд привлече над 157 млн. лв. чрез публично предлагане на нови акции

Най-големият обществен холдинг в България и една от водещите незвисими финансови и застрахователни групи в Югоизточна Европа - АД, набра над 157 млн. лева (80.5 млн. евро) посредством обществено предложение на нови акции на Българската фондова борса (БФБ), което се организира в интервала 9 юни - 7 юли тази година и притегли мощен интерес от интернационалните и локални вложители, които записаха и заплатиха близо 63 млн. нови акции. 

По този метод Еврохолд набра почти 24% по-голяма сума от нужните лични средства (65 млн. евро) за придобиването на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България и ще усили капитала си до 260.5 млн. акции. След регистрирането на новите акции пазарната капитализация на Еврохолд при настоящата борсова цена ще доближи близо 650 млн. лева (332 млн. евро).   

Еврохолд предложи малко над 79 млн. нови акции, всяка с номинална стойност 1 лева и емисионна стойност - 2.5 лева Инвеститорите записаха и заплатиха към 80% от препоръчаното количество или 63 млн. броя. Мажоритарният притежател на холдинга - Старком Холдинг АД, е записал и платил близо 47 млн. нови акции, като ще резервира надзор в компанията с над 50% дял. Водещо в света американско сдружение за ръководство на активи закупи 9% от капитала на Еврохолд и ще бъде третият по величина акционер в компанията след Старком Холдинг АД и финландския фонд KJK, подсилвайки в допълнение акционерната база на холдинга и практиките за корпоративно ръководство на сдружението.    

Водещ медиатор на общественото предложение на Еврохолд беше капиталовият медиатор АД, а  е участвал единствено в качеството на финансов съветник на емитента.               

Набраните средства от общественото предложение ще бъдат употребявани за финансиране на придобиването на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България, които имат водещи позиции в разпределението, доставките и търговията с електрическа енергия в страната, както и в вложения в развиването на двата съществени бизнеса на холдинга - енергетика и обезпечаване. “Ще подкрепим капиталовата стратегия на новите ни сдружения в енергийния бранш и ще се фокусираме върху подобряването на рентабилността на холдинга и разширението на застрахователния ни бизнес ”, разяснява Кирил Бошов, ръководител на управителния съвет на Еврохолд България АД. Очаква се договорката да завърши до 31 юли. Дълговото финансиране се обезпечава от със синдикиран заем, който е напълно доказан от огромните интернационалните банки, които вземат участие в синдиката.   
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР