Най-големият производител на робуста Виетнам изпитва трудности със снабдяването заради

...
Най-големият производител на робуста Виетнам изпитва трудности със снабдяването заради
Коментари Харесай

Цената на сорта кафе робуста достигна до най-високото си ниво от 45 години насам,

Най-големият производител на робуста Виетнам изпитва компликации със снабдяването поради неприятната годишна продукция

Цената на сорта кафе робуста доближи до най-високото си равнище от 45 години насам, написа Bloomberg. Агенцията се базира на данни на Международната организация за кафе, които излизат на фона на усилващия се дефицит в международен мащаб.

Измерителят на организацията за цените на едро е повишен със 17% през април до най-високото си равнище от 1979 година, излиза наяве от месечен отчет, представен от Bloomberg.

Най-големият производител на робуста – Виетнам – продължава да изпитва компликации със снабдяването поради неприятната годишна продукция през миналия сезон.

Не по-оптимистични наподобяват прогнозите и за актуалната 2024 година Около една трета от международното предложение на зърна робуста, които нормално се употребяват за разтворими питиета и кафе еспресо, се отглежда точно във Виетнам.

Сушата и горещините заплашват съществено регионите в азиатската страна, където се отглежда известният сорт кафе. В същото време реколтите арабика към този момент са по-богати, което спомага за известно облекчение на цените.

Недостигът във Виетнам спомогна за повишаването на бенчмарковите фючърси в Лондон с около 50% през тази година, като цените доближиха най-високото си равнище от най-малко 16 години. Поскъпване се следи през пет от последните шест месеца, което е допустимо да се отрази и на потребителите.

Очаква се цените на кафето да продължат стремителния си растеж, защото влошаващият се климат и трупането на продукция ще изострят рецесията в предлагането във Виетнам.

Агенцията напомня, че локалните цени за сорта робуста са достигнали исторически връх тази година. Това се дължи значително на практиката на земеделските стопани да задържат кафените зърна, с цел да дочакат по-добри предложения след слабата годишна продукция през последната година.

Това затруднява доставките за експортьорите и провокира рекордна вълна от неизпълнения по съществуващи контракти.

Климатичните промени създават от ден на ден предпоставки за проблеми, написа businessnovinite.bg. Продължителна суша би засилила натиска, като не трябва да се пропущат и упованията за възходящ световен недостиг на кафе за четвърта година
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР