Най-големият производител на мед в Европа Aurubis AG предупреди, че

...
Най-големият производител на мед в Европа Aurubis AG предупреди, че
Коментари Харесай

Aurubis стана жертва на измама за стотици милиони евро

Най-големият производител на мед в Европа Aurubis AG предизвести, че е изправен пред загуби за стотици милиони евро поради огромна машинация. Става въпрос за кражба на метал от скрап, който се употребява в бизнеса на компанията с преработване, написа Bloomberg.

Акциите ѝ паднаха с цели 18%, откакто разгласи, че е разкрила забележителен дефицит на метал и съобщи, че към този момент не чака да извърши годишната си прогноза за облагата. Aurubis има вяра, че някои от доставчиците му са манипулирали данните за предоставения от тях скрап и са работили със чиновници в отдела за взимане на проби на компанията, с цел да го прикрият.

Глобалната металургична промишленост беше разтърсена през последните години от поредност от кавги, в това число шокиращото разобличаване на търговеца на първични материали Trafigura Group, че е жертва на голяма машинация с никел.

Инцидентът породи опасения по отношение на контрола на сигурността в Aurubis, изключително откакто през юни компанията съобщи, че е разкрила група за обири, ориентирана към артикули, съдържащи благородни метали. Двата случая наподобяват обособени, сподели представител на компанията.

Измамата, оповестена късно в четвъртък, е обвързвана с материал, закупен за бизнеса на Aurubis за преработване на метали. В допълнение към суровините от мините, компанията купува и големи количества меден скрап от съвсем нови индустриални останки до остарели кабели, тръби и електронни платки. Металургичният комбинат обработва хиляди тонове от тези материали всеки ден, с цел да създаде пречистен метал.
Манипулирани елементи
„ Това, което сега знаем, е, че някои от нашите снабдители за преработване наподобява са манипулирали детайлности за суровините, които ни доставят, и са работили със чиновници в нашия отдел за взимане на проби, с цел да скрият недостига от нас “, сподели Анджела Зайдлер, вицепрезидент за връзки с вложителите и корпоративни връзки

Доставчиците дават детайлности за наличието на материалите и след образна инспекция лабораториите на Aurubis проучват наличието на метал и заплащат на компаниите на тази база.

След това, по време на индустриалния развой, открихме, че металът липсва, само че това е нещо, което открихме с течение на времето, тъй като в тази ситуация с медта, да вземем за пример, лишава четири седмици, с цел да се обработи материалът “, сподели още Зайдлер.

Компанията прави щателна инспекция на металните запаси, която би трябвало да завърши до края на септември, и е присъединила немската държавна работа за престъпни следствия.

Допреди разкритието Aurubis очакваше оперативна облага преди налози от 450 до 550 милиона евро за финансовата 2022 – 2023 година, само че към този момент не чака да реализира този резултат. Компанията сподели, че загубите могат да бъдат в „ невисок, трицифрен диапазон от милиони евро “.

Производителят на стомана Salzgitter AG, който има 30% от Aurubis, също анулира предварителните си прогнози за резултатите за финансовата година.
Сериозен случай
Това е доста сериозен случай, само че въздействието от него ще бъде отразено в границите на настоящата ни фискална година и няма да окаже въздействие върху проекти ни за разширение и нашите стратегически цели “, сподели Зайдлер.

Aurubis сподели през юни, че прокуратурата и полицията проверяват хипотетична група за обири. Няколко работни пространства на чиновниците на Aurubis и офисите на изпълнителите на площадката в Хамбург бяха претърсени като част от следствието, сподели тогава.

„ Изглежда, че е обособен от случая през юни, само че е прекомерно рано да се каже дали случаите са взаимосвързани или не “, сподели Зайдлер.

При този случай те са откраднали междинни артикули, съдържащи скъпи метали с висока стойност, които се генерират по време на процеса на пречистване, и са нужни избрани знания и достъп до съоръжение за обработка, с цел да се обработват тези материали. Хората, забъркани в това, сега са в ареста и чакат правосъден развой. “

Съобщението на Aurubis е последният от поредност кавги, които удариха международната железна промишленост през последните години.

Търговецът Trafigura съобщи през февруари, че чака да загуби близо 600 милиона $ в това, което назова „ систематична машинация “, откакто откри, че купените от него товари никел не съдържат никел.

Лондонската борса за метали и тази година шокира пазара, откакто откри, че дребен брой торби с никел, регистрирани в нейната складова мрежа, вместо това са цялостни с камъни, напомни Bloomberg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР