Най-големият производител на играчки в света Lego се е отказал

...
Най-големият производител на играчки в света Lego се е отказал
Коментари Харесай

Lego се отказва от плановете си да се откаже от тухличките от петрол: FT

Най-големият производител на играчки в света Lego се е отказал от проекта си да стартира да създава емблематичните си тухлички от рециклирани бутилки за питиета вместо от пластмаса, създадена от нефт, заяви Financial Times.

Според отчета датската компания, която създава милиарди елементи Лего всяка година, е открила, че производството на тухлички от рециклиран полиетилен терефталат (RPET) би довело до по-високи въглеродни излъчвания.

През 2021 година Lego стартира да изследва опцията за прекосяване към RPET от акрилонитрил-бутадиен-стирол (ABS), за чието произвеждане са нужни към 2 кг нефт, с цел да се създаде 1 кг пластмаса. ABS се употребява в към 80% от блокчетата на Lego. Благодарение на нея блокчетата са издръжливи и лесни за сглобяване и демонтиране.

" Тествахме стотици и стотици материали. Просто не беше допустимо да намерим сходен материал ", споделя изпълнителният шеф на Lego Нилс Кристиансен пред FT.

  " Това е все едно да се опитваш да направиш велосипед от дърво, а не от стомана ", споделя Тим Брукс, началник на отдела за стабилно развиване на компанията, и отбелязва, че замяната на ABS се е оказала доста по-трудна, в сравнение с са си представяли.

Сега Lego възнамерява да направи всяка съставка на ABS по-устойчива, като последователно прибавя повече биоматериали и рециклирани материали.

" Не става от 0 до 100% резистентност от един ден до идващия, само че стартирате с детайли, които са основани или на биоматериали, или на рециклирани материали. Може да е 50 %, 30 % или 70 % на тази основа ", твърди Кристиансен.

Първоначално Lego имаше за цел до 2030 година да отстрани всички пластмаси на петролна основа в материалите, които употребява в своите комплекти за игра. Компанията се стреми да се отърве от пластмасовите торбички за еднократна приложимост, употребявани при пакетирането на нейните тухлички, до 2025 година, като вместо тях в доста от актуалните комплекти се употребяват хартиени контейнери.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР