Най-големият проблем за изборите в чужбина ще е организацията на

...
Най-големият проблем за изборите в чужбина ще е организацията на
Коментари Харесай

Втори тур на президентските избори ще е най-голямото предизвикателство пред вота в чужбина

Най-големият проблем за изборите в чужбина ще е организацията на възможен втори тур за президентския избор. Това обявиха от Министерството на външните работи. Причината е извънредно късия период, в който да изпратят бюлетините и машините за гласоподаване. Ако се повторят неуредиците от изборите през април и юли, може да няма искащи от общностите ни зад граница да попълнят секционните комисии, обясниха още от Министерство на външните работи.

Ако до 16 ноември сутринта в 10 ч. Министерство на външните работи не получи бюлетини и машини за възможен втори тур на президентските избори, то не може да подсигурява, че ще достави в точния момент всички изборни бумаги, предизвестиха оттова.

" Ние ще би трябвало за доста къс интервал от време да изпратим още веднъж до същите секции бюлетини и това, което още повече ни тормози е, че ЦИК обмисля разновидността вместо да бъде комплициран нов програмен продукт в машините, които към този момент ще сме изпратили, да изпратим нови машини отсам, с което ще ни натовари нас ", съобщи Иван Кондов, непрекъснат секретар на Министерство на външните работи.

Причината е, че прогнозният брой секции за вота две в едно през ноември са 760 - много повече от нормално. Епидемичната конюнктура и наложената карантина в някои елементи на света също ще затрудни изпращането на машините и бюлетините.

" Около 1,3 млн. бюлетини и изборни бумаги за първи тур, за втори тур ние ще би трябвало да разпределим и изпратим към 700 000 изборни бумаги и материали. Така че ще имаме безусловно 24 до 48 часа разполагаем, за нас това е голямо предизвикателство ", изясни Калин Анастасов, зам.-председател на Работна група " Избори ", Министерство на външните работи.

От 760-те секции зад граница все още в 200 ще се гласоподава с машина. Прогнозно ще трябват 360 машини. Най-голям брой секции се чакат в Европа - 445 в 22 страни. Във Англия и Турция - най-вече, 130-140 и 115-120 надлежно.

Александър Марков - Външно министерство ще разчита на 2800 души от българските задгранични общности, с цел да попълнят и секционните изборни комисии. Но доброволците ни към момента не срещат решение на редица сложени проблеми. В пълномощията на ЦИК, а не на Външно, е да улесни работата на доброволците, обясниха от Министерство на външните работи.

" Лично нашият боязън е, че в случай че се повторят обстановките от последните два избора, ние може да се събудим със обстановка, в която да нямаме членове на СИК за втори тур, тъй като може да откажат хората ", сподели заместник-председателят на Работна група " Избори ", Министерство на външните работи.

До момента подадените заявки за гласоподаване са 56 000, като прогнозите на Външно са в изборния ден да бъдат дописвани в описите към 130 000 души, което ще забави процеса. Затова оттова са предложили две облекчения.

" В описите да не се вписва адресът, тъй като той е в декларацията, която те подават по време на изборите, а вписването на един адрес лишава най-вече време при попълването на описите ", добави Анастасов.

Номерът върху протоколите да е на две места, защото 30% от върнатите в нощта на изборите от ЦИК протоколи са поради неразчитане точно на този номер в долния завършек на документа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР