Най-големият проблем през новата учебна година е с обхвата на

...
Най-големият проблем през новата учебна година е с обхвата на
Коментари Харесай

Манолова иска безплатни детски градини и предучилищно образование

Най-големият проблем през новата образователна година е с обсега на всички деца в учебно заведение, счита омбудсманът на Република България Мая Манолова. Тя взе участие в церемонията за разкриване на новата образователна година в най-старото учебно заведение на Силистра " Отец Паисий ", където се учи единайсет годишната Ния Атанасова – един от първите публични посланици на омбудсмана измежду децата.

Много от децата до 16 годишна възраст, не са в класните стаи, където им е мястото, разяснява Мая Манолова. Не би трябвало да се вършат инцидентни акции за връщането на децата в учебно заведение. Трябва целенасочена и добре премислена политика, счита тя, като това включва безвъзмездни детски градини и гратис предучилищно обучение. Това ще направи децата ни грамотни и конкуретно способни, съобщи омбудсманът на България.

Днес образователната година в Силистренско стартира в 45 учебни заведения и 24 детски градини, демонстрира информация от Регионалното ръководство на образованието. Закрито е началното учебно заведение " Отец Паисий " в село Алеково. А междинното учебно заведение в Община Дулово „ Васил Левски “ продължава да е най-голямото образователно заведение в района с 826 възпитаници. 804 пък са първокласниците в Силистренско.

Мая Манолова се срещна и с майките на деца с увреждания в Силистра. По време на диалозите изрази недоволството си, че върви постепенно работата по трите законоприекта, касаещи проблемите им. До края на септември два от тях е трябвало да бъдат признати на първо четене до края на септември. Според нея причина за напрежението е и фактът, че предходната седмица общественият министър е показал законът за обществените услуги, само че без да извади текст, с цел да стане ясно защо става въпрос. Лансират се иде, с които майките не са съгласни, в това число и атрактивната другояче концепция, те да могат да оставят децата си за 30 дни някой различен да ги гледа.

Това не може да се случи, разяснява една от силистренските майки Живка Цонева. по какъв начин да поверя детето си на някой различен. Та аз съм с него по 24 часа в денонощието.

Мая Манолова изрази мнение, че всичко зависи от волята на депутатите, които обаче по-скоро употребявали тематиката за политически нападки и за подправено състрадание, защото в последна сметка нищо не е свършено досега.

В рамките на програмата си омбудсманът посети и социално-педагогическия пансион " Христо Ботев " в тутраканското село Варненци.

Проведени бяха приемни за жители в седемте общини на Силистренска област. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР