Най-големият проблем на здравеопазването у нас са диспропорциите - не

...
Най-големият проблем на здравеопазването у нас са диспропорциите - не
Коментари Харесай

Никакви кюфтета-аланглета и недопечеин пържоли през лятото! Проф. Кантарджиев обясни защо

Най-големият проблем на опазването на здравето у нас са диспропорциите - не може едно нещо да се свръх финансира, а друго, което не е по-малко значимо да не се. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ Образно казано, който най-вече вряка, му се дава най-вече. Затова да вземем за пример някои места разполагат с най-модерните лечебни заведения и инсталация в страната, до момента в който в други обитаеми места лечебните заведения са на ръба на оцеляването' “, сподели проф. Кантарджиев.

Според него с решаването и оправянето с насъбраните диспропорции би трябвало да стартират измененията в опазването на здравето. Не бива да се позволяват диспропорции и при специалностите. „ Цялата система на ХЕИ остана без лекари “, даде образец той.

По отношение на кърлежите след изобилните превалявания в последните дни, той даде три съществени поучава, които да съблюдаваме, в случай че желаеме да се предпазим.

„ Не ходете там, където има треви и където може да има кърлежи, не пускайте децата си. Второ - постоянно се оглеждайте за кърлежи, тъй като кърлежа, в случай че е малко стоял - няколко часа на тялото, не може да съобщи зараза. И третото - дали сме една директива, РЗИ е популяризирало из цялата страна, на уеб страницата на всяко РЗИ, на уеб страницата човек може да прочете какво се прави при кърлеж “, уточни той.

Той изясни, че са показали на здравното министерство карта на България на кърлежите, които предходната година са изследвали за лаймска болест. „ Почти всички окръжни градове, над 20% от кърлежите са инфектирани с лаймска болест. Заради мишките, плъховете и ненапълно бездомните кучета “, добави проф. Кантарджиев.

„ Пръскането против кърлежи е добре, само че не би трябвало по-късно да е валяло, би трябвало да има поредност от сухи дни “, изясни той.

За да избегнем летните вируси, проф. Кантарджиев предизвести, че храната, която е от скотски генезис би трябвало да е добре термично обработена.

„ Добре изпечена, добре сварена, не се ядат кюфтета-аланглета, добре опържена. И нещо значимо - всяка животинска храна, стояла повече от четири часа на стайна температура, не в ледник, е към този момент риск за здравето “, уточни той.

Проф. Тодор Кантарджиев предизвести, че в прилежащи на България страни има много случаи на морбили - в Източна Сърбия, в Северна Гърция и в Румъния. На този декор България „ се държи добре “, акцентира той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР