Най-големият подкуп, предлаган досега на длъжностни лица в историята на

...
Най-големият подкуп, предлаган досега на длъжностни лица в историята на
Коментари Харесай

Най-големият подкуп в историята на Украйна отива за въоръжаване на армията |

Най-големият рушвет, предлаган до момента на длъжностни лица в историята на Украйна, ще бъде изхарчен за въоръжаване на армията заяви Националното антикорупционно бюро (НАБУ).

Става въпрос за 5,95 милиона $ – ок. 170 милиона украински гривни по курса на Националната банка на Украйна. Това е подкупът, който е бил препоръчан преди две години на ръководителя на НАБУ Артьом Ситник и на шефа на Специализираната антикорупционна прокуратура (САП) Назар Холодницки.

На 12 юни 2020 година детективи на НАБУ задържаха група лица, които са се опитвали да предадат рушвет в размер на съвсем 6 милиона долара на ръководителите на антикорупционните органи Ситник и Холодницки. Срещу това двамата трябвало да " смачкат " следствие против някогашния министър на екологията на Украйна от времето на Виктор Янукович Николай Злочевски. Производството против някогашния министър било за негово присъединяване в присвояването на средства от стабилизационен заем на Националната банка, провиснал от „ Реал банк “. По делото обвинявания получили още трима съучастници.

Групата решила да се откупи и в началото предложила на проверяващите 1 милион $. Когато срещнали отвод, вдигнали сумата на 5 милиона. Още един милион за себе си изискал медиаторът в договорката, по тази причина най-после дадените пари набъбнали до съвсем 6 милиона $. Срещу тази сума следствието трябвало да бъде прекъснато съвсем незабавно, тъй че до два дни, за рождения си ден на 12 юни, Злочевски да може да се върне в страната.

Пачките от подкупа били иззети и блокирани като материално доказателство. Преди няколко дни Върховният антикорупционен съд снел запора върху доказателствата, а парите са предадени за потребностите на армията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР