Най-големият парад в историята на турските ВМС се проведе днес

...
Най-големият парад в историята на турските ВМС се проведе днес
Коментари Харесай

100 години Република Турция: Зрелищен военноморски парад се проведе днес в Босфора

Най-големият церемониал в историята на турските Военноморски сили се организира през днешния ден в Босфора по случай 100-годишнината от основаването на Република Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

Сто кораба на турските военноморски сили дефилираха във водите на истанбулския проток, с цел да почетат днешния празник на републиката, отбелязван с празненства в цяла Турция. Най-големият военен транспортен съд " Анадолу ", гордостта на турските Военноморски сили, също взе участие.

Парадът се състоя тъкмо пред двореца " Долмабахче ", където Ататюрк склопява очи на 10 ноември 1938 година - израз на благодарност към създателя на турската република и първи главнокомандващ на турските въоръжени сили.

Моряците, облечени в парадни униформи, бяха строени на борда спокойно в стойка " за почит ".



Специална платформа бе издигната на азиатския бряг на Босфора, откъдето турският президент Реджеп Тайип Ердоган, министърът на защитата и генералитетът на турската войска следиха парада.  

Президентът Ердоган поздрави парада със ставане на крайници, тъкмо когато бойният транспортен съд " Анадолу " минаваше пред платформата с почетните посетители.

Двайсет самолета от екипите " Солотюрк " и " Търкиш старс " на военновъздушните сили съпроводиха парада. Те извършиха спиращи дъха демонстрационни полети. В небето над Босфора прелетяха и безпилотни самолети.



По случай годишнината бяха изпълнени военни маршове, известни и от предходни юбилейни годишнини на турската република. Един от тях е композиран още до момента в който Ататюрк е бил жив и е извънредно известен измежду народа. Хорът и оркестърът на турските въоръжени сили извършиха и различен марш, композиран особено за 100-годишния празник.

По информация на турската телевизия Хабертюрк днешният церемониал е най-големият в историята на турските военноморски сили. Той представляваше впечатляващо шоу на кораби и самолети, следено от хиляди хора на двата бряга на Босфора. Гражданите бяха облечени в цветовете на националния байрак - бяло и алено, а в ръцете си държаха флагове.

Тържествата край Босфора ще продължат във вечерните часове с шоупрограми със светлини и фойерверки. Мостовете над пролива, свързващи европейския и азиатския бряг на мегаполиса, ще бъдат осветени в червени светлини. Лазерни светлинни резултати ще има и върху знаковите кули на Истанбул - Галата и Момината кула.

Предвижда се президентът Реджеп Тайип Ердоган в 19.30 часа да направи послание към нацията по случай 100-годишнината на турската република.

Дворецът " Долмабахче " през целия ден през днешния ден преливаше от хора от всички възрасти, пристигнали да се поклонят пред личността и делото на създателя на републиката. В двореца е непокътната стаята с леглото, където издъхва Ататюрк, а часовникът над смъртния му одър демонстрира 9.05 часа, когато стопира да тупти сърцето му.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР