Най-големият кошмар са човешките животи, а след това всички последици.

...
Най-големият кошмар са човешките животи, а след това всички последици.
Коментари Харесай

Караниколов: Правим всичко възможно, за да останат хората на работа

Най-големият призрачен сън са човешките животи, а по-късно всички последствия. Все отново би трябвало да мислим и по този начин - „ Всяко зло за положително “. Много тежко рецесия, доста сложна обстановка, само че ние би трябвало да излезем по-силни от нея. Това съобщи пред NOVA министърът на стопанската система Емил Караниколов.

„ От тази позиция за нашата стопанска система, според от интервала, в който продължи главната рецесия за избавяне на животи, с всеки минал ден положението ще бъде по неприятно “, споделя министър Караниколов.

По думите му е комплицирано да се отговори на въпроса какъв брой тежка ще бъде рецесията, защото такава форма на рецесия не се познава в новата история на човечеството.

„ Когато стартира една рецесия, тя нормално започва в някакъв бранш, няколко години преди този момент се вижда някакъв резултат. Тук видяхте, че всичко стана за месеца. Преди ковид имаше сигнали за закъснение на стопанската система, само че те бяха много дребни и се очакваше към края на 2020  или в средата на 2021 година да пристигна това закъснение. “, разяснява министърът на стопанската система.  

„ Нашата основа цел е първо човешките животи. Второ, ние споделяме икономическа рецесия, само че ще пристигна и обществена рецесия – доста освободени хора. И то не толкоз поради изключителни ограничения в България и обстоятелството, че хората мъчно отиват да работят или не желаят да го вършат. От през вчерашния ден имам диалози с представители на бизнеса, които споделят, че са обезпечили защитно облекло, само че им стопират поръчките от европейски страни, където има рецесия. Тоест казусът е от позиция на пазарите. В един миг обаче те ще отворят и тогава този, който е най-добре квалифициран, който е съумял да запазил предприятията и служащите, той ще успее по най-бързия метод да завърти колелото и да заеме най- доста поръчки ", прибавя Караниколов.

Той изясни, че ще има и безплатни средства, които ще идват от оперативните стратегии, и че ще се оказва помощ на физически лица, на микро, дребни и междинни предприятия.

По отношение на мярката 60/40 или 70/30 Караниколов съобщи, че като принцип е извънредно вярна, тъй като освен страната, само че и бизнесът има доста отговорност към хората,  които са му създавали облага.

„ В последните няколко години българската стопанска система работеше доста добре – растеж на заплатите, никаква безработица, растеж на Брутният вътрешен продукт, рекорден растеж на износа. Работникът е най-ценният запас на всеки бизнес, той е неговата кръв. От тази позиция страната ще даде своя дан, само че е доста значимо и бизнесът да помогне на цялото население. Ние ще намерим този компромис, дали ще бъде 60/40 или 70/40, концепцията е добра, тъй като значи, че ще създадем дружно всичко, с цел да останат хората на работа. Останат ли хората на работа, ние ще имаме подготвени за работа предприятия “, разяснява Караниколов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР