Най-големият китайски производител на електромобили - BYD, обяви над 400%

...
Най-големият китайски производител на електромобили - BYD, обяви над 400%
Коментари Харесай

Печалбата на BYD скочи с над 400% - конкурент ли е вече на Tesla

Най-големият китайски производител на електрически автомобили - BYD, разгласи над 400% растеж на облагата след рекордни продажби през 2022 година, оповестява Quartz.

Контекст: Китайският EV пазар сега е най-динамичният в света. Сред аргументите за това е възходът на локалните марки - новата технология на задвижване отстрани огромна част от преднината на обичайните автомобилни производители, а страната има достъп до ресурсите, нужни за производството на основния и най-скъп обособен съставен елемент - батериите.
 Китайският автомобилостроител BYD със скок от 6 пъти на чистата облага
Най-големият производител на електрически автомобили в света със скок от 6 пъти на чистата облага

Причината за небивалия триумф на компанията

Заради мащабите си, Китай е значима дестинация за всички огромни имена в бранша. Включително и най-успешната чисто " електрическа " автомобилна компания в света - Tesla. BYD - най-важният локален състезател, е частична благосъстоятелност на холдинга на Уорън Бъфет и гледа към агресия в Съединени американски щати и Европа.

Цифром и словом : BYD оповестиха, че са продали 1,86 млн. електрически автомобили и хибриди през 2022 година, като двете категории са почти по равно. В същото време компанията е продала една трета от всички коли на акумулатори в Китай през 2022 година За съпоставяне, Tesla имат 1,31 млн. продажби.
 Китайският автопроизводител BYD търси място за цех в Европа
Китайският автопроизводител BYD търси място за цех в Европа

През лятото BYD стана международен водач при електрическите автомобили, изпреварвайки Tesla

Обърнато в пари, облагата на BYD е 2,4 милиарда $ или над 446% повече по отношение на 2021 година (когато е била $436 млн.). Ключови за бързия напредък са бюджетните модели на компанията, само че през тази година ще навлезе по-сериозно и в първокласния сегмент.
 Снимка 612228
Източник:

Отговорът : Tesla стартира ценова война с китайските си съперници, като първото поевтиняване на моделите ѝ беше през октомври, а второто - през януари. В резултат сега нейните коли са с 14% по-евтини спрямо година по-рано и с 50% по отношение на същите коли, продавани в Съединени американски щати.
 Tesla стартира ценова война в Китай, която заплашва някои производители на коли
Tesla стартира ценова война в Китай, която заплашва някои производители на коли

Произведените коли на Tesla в Китай поевтиняха с до 14% от предходната година

Местните производители също смъкват цените, вършат го и други задгранични марки - да вземем за пример Ford Mustang Mach-E е с една трета по-евтин спрямо американския пазар.

Китайската асоциация на автомобилните производители прикани за последователно отпадане на пониженията, с цел да бъде непокътнат секторът в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР