Най-големият град в Румъния и нейна столица е Букурещ. Градът

...
Най-големият град в Румъния и нейна столица е Букурещ. Градът
Коментари Харесай

10 причини да посетите Букурещ

Най-големият град в Румъния и нейна столица е Букурещ. Градът е прочут и като „ дребния Париж “ заради архитектурната му аналогия с френската столица.

Букурещ е основният град на Румъния от 1862 година Оттогава е център на румънската политика, просвета и изкуство. Населението му към януари 2016 година е 2 106 144 души, което го подрежда на 6-о място в класацията на най-населените градове в Европейския съюз (без предградията).

От началото на 21. век градът се радва на извънредно висок за Източна Европа културен и стопански напредък. Букурещ е най-популярната туристическа дестинация в Румъния и предлага доста и разнородни занимания, както и десетки културни забележителности. Градът е изключително пленяващ и единствено един уикенд едва ли би ви бил задоволителен, с цел да му се насладите пълноценно. Ето единствено 10 аргументи да посетите румънската столица:

1. Красивият градски център

В началото на 20-и век Букурещ се прочува като „ дребния Париж “ или „ Париж на Изтока “. Градът и до през днешния ден се краси от достоверни здания от началото на предишния век, издигнати от френски архитекти, макар че нееднократно е бил разрушаван при бомбардировки и трусове.

Букурещ през днешния ден е присъщ със своите необятни булеварди, красивите фасади на внушително огромните здания, многото фонтани и огромните градски паркове. Където и да се озовете в центърана града, на всички места ще има нещо което ще ви впечатли със своята архитектурна хубост.

Особено впечатляващ е контрастът сред постройките от разнообразни столетия в историята на Румъния, които стоят една до друга. На доста места в центъра на града може да се видят една до друга здания от времето на кралска Румъния, от времето на Чаушеску (фасадите на доста от които наподобяват най-малко малко от образа на Париж) и стъклени здания от нашето съвремие. Има и доста реновирани остарели здания, при които старите фасади са непокътнати откъм улицата, а обратно се вижда стъклена съвременна архитектура.

2. Сградата на Народното събрание

Сградата на Народното събрание в Букурещ е истински замък, засенчващ даже този във Версай със своята помпозност. Освен с мрамора, златото, среброто, кристала и другите вложени в нея скъпи материали, тя е изключително впечатляваща заради няколко съществени обстоятелството:

- съставлява най-тежката постройка в целия свят;

- тя е втората най-голяма по повърхност административна постройка в света след тази на Петнагона в САЩ;

- тя е най-скъпата административна постройка в света, като пазарната ѝ стойност възлиза на над 3 милиарда евро;

- главната структура на постройката е приключена единствено за шест години. Първата копка на румънския парламент, тогава „ Дом на републиката “, е направена през лятото на 1984 година по самодейност на тогавашния деспот Николае Чаушеску и на неговата брачна половинка Елена. Цялата постройка е издигната с материали от румънски генезис. За да бъде издигната постройката на това място единствено за две години са били разрушени манастир, болница, постройката на националния списък и 37 остарели заводи и работилници, а 40 000 души са били преселени другаде. Поне 20 000 души са работили на обекта (според някои източници броят им доближава 100 000), от време на време на три смени, като хиляди умират по време на самия градеж.

Днес, с изключение на Народното събрание и Сената, постройката обитава още интернационален конферентен център и три музея – Музеят на актуалното изкуство, Музеят на комунистическият тоталитаризъм и Музеят на двореца, който обезпечава достъп на туристите до едвам 3 % от цялата постройка.

Важно: Поради огромния интерес, визитата на Парламента от туристи става единствено посредством предварителна резервация на билети за избрана група. Влизането става единствено с екскурзовод, като разходката из огромните мраморни коридори и украсени с тежки и скъпи орнаменти зали на постройката продължава към час и половина.

3. Големите градски паркове

Жителите на Букурещ са благословени с няколко чудесни градски градини. За тяхното възстановяване са вложени доста средства през последните години, като напъните не са били напразни. Днес парковете на Букурещ са не просто места за отдих, само че също по този начин са и измежду главните атракции на града. Най-големият парк в града е Херъстръу, открит още през 1936 година Това без подозрение е един от най-красивите и приятни за отдих места в румънската столица. В него има огромно езеро, на което е и кръстен самият парк, десетки тематични градини (например японска градина), фонтани, статуи, доста детски площадки и необятни велоалеи.

Един от най-старите паркове в Букурещ обаче е централната градина Чишмиджу. Името ѝ идва от турски и безусловно значи „ градина “. Създаден в първата половина на 19. век, в този парк има изкуствено езеро, в което плуват дървени лодки, красиви мостове, редки дървесни типове от цяла Румъния, както и десетки площадки и монументи. Това, което отличава парка от другите в града е, че в него от самото начало се чуват гласовете над прелитащите над него гарвани, които търсят храна към езерото без да бъдат прогонвани.

Другите не по-малко красиви паркове в града са Киселев, Ботаническата градина, Карол и други, ситуирани в целия град, най-вече към
периферията на центъра.

4. Триумфалната арка

Както в огромния Париж, по този начин и в дребния Париж една от главните забележителности е триумфалната арка. Тази в Букурещ е издигната през 1936г. в чест на жертвите в Първата международна война и на независимостта на Румъния, получена през 1878 година Арката е висока 27 метра и през днешния ден огромните военни паради на 1 декември, когато е националният празник на Румъния, се организират таман към тази арка.

5. Музеят на селото

Музеят на селото в Букурещ несъмнено е една от забележителностите, които наложително би трябвало да посетите, с цел да усетите духа на румънското село. Той е основан през далечната 1936 година и съставлява открит етнографски парк, ситуиран директно до парка Херъстръу – един от най-големите паркове в града и единствено на 3 минути пешком от Триумфалната арка. Етнографският парк разполага с 272 достоверни селски къщи, дворове и ферми, пренесени в Букурещ от цяла Румъния.

Мястото е извънредно красиво и сантиментално, като забавлява както възрастните хора, по този начин и децата. В него се отглеждат животни като кокошки, патици, козички и други, които се разхождат свободно из парка и децата ви биха могли да погалят, стига животинките да им разрешат.

6. Другите музеи

Освен показаните до тук музеи – Музеят на селото и тези в постройката на Народното събрание – в Букурещ има още десетки музеи, които сигурно няма да съжалявате, в случай че съумеете да посетите. В града има десетки галерии по изкуствата, исторически, военни и археологически музеи. Но измежду най-интересните несъмнено е музеят „ Котрочени “, който в предишното е бил остарял кралски замък, а през днешния ден в него се обитава щабът на президента на Румъния. В него може да видите няколко стаи, украсени от румънската кралска династия. Националният музей на
румънската история също е една от най-интересните за посещаване забележителности в града, което важи и за Музея на историята на еврейската общественост в Румъния. А от пролетта на тази година в Букурещ може да посетите и Музея на труфя, който показва неналичието на добър усет в нова и доста забавна светлина.

7. Старият град

Старият град на Букурещ без подозрение е измежду наложителните за посещаване места в града. Именно това място е сърцето на румънската столица, където кипи живот когато и да е на денонощието. Характерни за остарелия град са можеството различни питейни заведения, заведения за хранене и
нощни клубове, сгушени край павираните напълно пешеходни улички. Старият град без подозрение е най-мултикултурното и пъстро място в града. В него може да хапнете обичайната храна от целия свят, да се радвате на разнообразна музика в питейните заведения и клубовете, да купите сувенири за спомен и дарове за родственици, другари и сътрудници.

Почти всички здания в тази част на Букурещ са достоверни и на стотици години. Голяма част от нея обаче е разрушена в края на 70-те и началото на 80-те години, като на мястото на старите постройки са издигнати нови огромни жилищни блокове и булеварди. Въпреки това обаче духът на съществуващата към днешна дата част от Стария град е непокътнат и всеки клиент на града може да се впусне в достоверната атмосфера на предишните епохи.

8. Църквите и манастирите

Няма по какъв начин да посетите Букурещ и да не забележите какъв брой доста църкви и манастири има в града. Те са безусловно на всяка крачка, като локалните хора, които ги посещават, наподобяват в действителност много набожни. Макар и в града да няма огромна катедрала, която да е съществена забележителност по сходство на множеството европейски столици, техният брой, екстериорът и интериорът им са в действителност впечатляващи. Най-популярните измежду туристите църкви в града са Патриаршеската катедрала, манастирът „ Антим “ и църквата „ Михаил Вода “. Но в която и черква в града да влезете, сигурно тя ще Ви впечатли със своя поддържан тип.

9. Бутиците

В Букурещ има магазини на съвсем всички известни в целия свят марки за облекла, както и няколко огромни търговски комплекси, в които може да си купите нещо за спомен.

Но никога не подценявайте и опцията да си харесате нещо в някой от многото китайски магазини за облекла в града. Повечето от тях са огромни, като стоките им са много по-разнообразни и по-евтини от тези в китайските магазини в София да вземем за пример. Така за неголяма сума пари може да си купите няколко неща за обличане, които в България най-вероятно ще ви излязат по-скъпо.

10. Съвсем близо е до България

Близостта също е причина да посетите румънската столица. Тя се намира единствено на към час от град Русе и на едвам към 70 километра от границата с България. До нея може да достигнете с автомобил, трен, рейс, с такси от Русе, че даже и със аероплан от София.

Пътят до Букурещ продължава към 6 часа с автомобил, като в уеб страниците за настаняване може да наемете уютни жилища в центъра за по-малко от 100 лв. дневно. Приблизително толкоз коства и настаняването в двойна стая в хотел в централната част на града. В Букурещ и голям брой хостели, където може да пренощувате на съвсем алегорични цени. Освен близостта, едно от най- огромните преимущества на града е, че всичко коства малко повече или малко по- малко в сравнение с в България. Ако към момента не сте посетили румънската столица, то сигурно няма да съжалявате, в случай че я посетите скоро.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР