Най-големият дял от хората в просрочие на вноски по дълговете

...
Най-големият дял от хората в просрочие на вноски по дълговете
Коментари Харесай

Мъжете под 30 години от Пловдив са едни от най-големите длъжници в България

Най-големият дял от хората в просрочие на вноски по задълженията са под 30 години, съобщи председателят на Асоциацията за ръководство на вземанията Райна Миткова.

" Това е по-скоро положителен тренд, така като  младежите обичайно са по-неразумни и имат склонноста да желаят всичко и незабавно. Притеснително е, когато делът на хората на междинна и на над междинна възраст стартира да пораства. Това би било знак, че те са в действителна неспособност да заплащат, по тази причина е значимо да сме доста деликатни в разноските си през тази година ", добавя тя.

По данни на АУВ, най-задлъжнели са мъжете под 30 години от обитаемоте места Пловдив и София, както и Благоевград и Велико Търново. В Русе и Враца усвояват минимум кредитни артикули. Разбивка на стоковите заеми пък сочи, че клиентите най-често си купуват мобилни телефони, компютри, тв приемници и друга бяла техника. Не се регистрира значителен дял на консуматори, които теглят заем за отмора.

Въпреки това по данни на Асоциацията българите заплащат по-редовно вноските си през 2022 година Плащаемостта у нас за първите шест месеца на годината пораства с 15% по отношение на същия интервал на 2021 година Потребителите покриват вноските по отговорностите си съзнателно, макар растящата инфлация и неустойчивата икономическа обстановка в световен проект, регистрират от Асоциацията за ръководство на вземания /АУВ/ в България.

В същото време междинният размер на отговорностите нараства, основно заради поевтиняването на парите. Към края на юни 2022 година той е към 1000 лв. при 995 при започване на годината. През 2020 година междинният размер е 792 лева, а през 2019 година – 767 лева

" През януари към този момент отчетохме едно възстановяване на плащаемостта на годишна база, само че това, че наклонността продължава, е доста добра вест. Потребителите все по-ясно схващат, че непокриването на вноските не е рационално решение и за тях самите е добре да имат по-малко отговорности, изключително на прага на сложната зима, която множеството прогнози чертаят ", споделя Райна Миткова, ръководител на Асоциацията за ръководство на вземания.

С към 50 000 понижава и броят на случаите за интервала, се показва още в данните на АУВ. Към юни 2022 година те са към 829 000 при 881 120 за цялата 2021 година За съпоставяне, през 2020 година са били 936 342, а през 2019 година – 1 084 605 случая.

Банките остават най-големият заемодател, следвани от небанковите финансови институции и телекомите. С минимален дял са лизинговите компании, комуналните услуги и застраховките.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР