Най-големият депозитар в света “Евроклиър спечели 4,4 милиарда евро от

...
Най-големият депозитар в света “Евроклиър спечели 4,4 милиарда евро от
Коментари Харесай

“Трилиони евро”: Предрекоха на Европа банкрут и криза заради Русия

Най-големият депозитар в света “Евроклиър ” завоюва 4,4 милиарда евро от замразени съветски активи предходната година. Наблюдателите са уверени, че щом тези пари стартират да се харчат, следствията няма да закъснеят. Опитите да се печели от непознати пари заплашват депозитаря от банкрут, което ще заплаши финансовата непоклатимост на Европейски Съюз.

Прибиране в ръце

Властите на Европейски Съюз и Съединени американски щати замразиха съветски активи на обща стойност 260 милиарда евро. От тях 190 се държат в “Евроклиър ”. През миналата година депозитарят е спечелил 4,4 милиарда евро от своите вложения. Там към момента не са решили да трансферират замразените съветски активи в Украйна. Но се счита за задоволително да се изпращат приходите от тях в Киев в Европейски Съюз.

Според “Файненшъл Таймс ” това ще стане през юли.

Събеседниците на вестника прецизираха: става дума за два-три милиарда.

Предполага се, че парите ще бъдат преведени в бюджета на Европейски Съюз и след това преведени в Киев.

Разбира се, Москва ще отговори.

" Централната банка може да блокира или конфискува 33 милиарда евро на “Евроклиър ”, намиращи се в съветска пълномощия. Общо депозитарят ръководи активи на стойност 37 трилиона ", показва Мери Валилашвили, доцент от катедрата по държавни и общински финанси на РИУ " Плеханов "

И доста страни отвън Европейски Съюз евентуално ще се опитат да изтеглят парите си от контрола на “Евроклиър ” допустимо най-скоро. Това доста ще отслаби стабилността и надеждността на еврото като световна аварийна валута, добавя икономистът.

Фалит на “Евроклиър ”

Както отбелязва “Ройтерс ”, следствията за европейския депозитар могат да бъдат доста съществени, в това число банкрут. Агенцията цитира почитан чиновник, който пресмята, че замразените активи евентуално ще генерират сред 15 и 20 милиарда евро облаги след облагане с налози до 2027 година, според от лихвените проценти.

„ Трябва да оставим забележителна сума в “Евроклиър ”, тъй като ще завалят искове “, предизвестява той. Според него би трябвало да се чакат искове от Централната банка на Русия посредством районни съдилища, които не признават западните наказания.

Москва също по този начин ще изиска изземването на средствата на “Евроклиър ” в депозитарите за скъпи бумаги в Хонконг и Дубай. Това ще бъде последвано от правосъдни каузи против западни банки, изгубили пари, вложени в Русия. Всъщност това изцяло ще опустоши “Евроклиър ”, акцентира служителят.

Компании, банки и частни вложители заведоха повече от 100 каузи в съветски арбитражни съдилища заради блокиране на активи. Според “Дойче Борсе Груп ” общата сума на исковете против “Евроклиър ” и “Клиърстрийм ” Banking досега е към 74 милиона евро.

" Ефективността и уместността на структури като “Евроклиър ” бяха свързани със стопроцентова надеждност. Ако се оказва, че е допустимо да се " изцеждат " активи толкоз непринудено, каква е надеждността? Този въпрос се задава освен от руснаците, само че и от други консуматори на депозитаря “, отбелязва Антон Свириденко, изпълнителен шеф на Института “Столипин ”.

Заплаха за стабилността

Възможно е депозитарят просто да остане без капитал и централната банка на Белгия да би трябвало да отнеме лиценза им. Това към този момент е опасност за финансовата непоклатимост на Европейски Съюз, уверени са икономистите.

„ Това може да повлияе на равнището на световната ликвидност “, споделя Евгений Шатов, сътрудник в “Капитал Лабс ”.

От самата “Евроклиър ” считат, че ще има задоволително запаси. Експертите показват още, че единствено правосъдно решение не е задоволително.

Конфискуването на активи на “Евроклиър ” в други юрисдикции ще изисква признание на съответното правосъдно решение. Това ще продължи години с непредсказуем резултат, прибавя Иван Ермохин, откривател в Руския център за подготвеност и разбор на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз към Президентската академия.

Освен това регулаторите на Европейски Съюз създават скица, съгласно която част от приходите, получени от замразени активи, ще бъдат изпращани в специфичен запас. Може да се употребява за погашение на изгубени каузи.

Въпреки това високите опасности на “Евроклиър ” се правят оценка от Европейската комисия като действителни. Очевидно е, че доверието в депозитаря, европейските пазари и еврото като валута ще бъде изцяло подкопано. Предвид мащаба на следствията управляващите към момента не бързат. Ситуацията ще бъде разисквана още веднъж на 21-22 март на срещата на високо ниво на Европейски Съюз.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед1788025 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеКоментарен Поглед32623Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед109960Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед110610Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед53319Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед164940Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128871Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед110610Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед109960Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен спор  Валентин Вацев, ескалация, директен досег, натовски, американски, съветски войски, сигурна  Валентин Вацев, ескалация, директен досег, натовски, американски, съветски войски, сигурна Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР