Най-големият дефицит в областта на изграждането и поддръжката на пътната

...
Най-големият дефицит в областта на изграждането и поддръжката на пътната
Коментари Харесай

Министър Цеков за проблемите на пътната мрежа – заспали магистрали, големи проекти и черни кутии на инхауса

„ Най-големият недостиг в региона на построяването и поддръжката на пътната мрежа на България е, че те би трябвало да се правят транспарантно и по отношение на цели. Законът вменява да се създаде осемгодишна тактика, която се приема от Министерския съвет. Стратегията би трябвало да почива на настоящото положение на пътищата и ние ще създадем такава тактика, по която ще се изразходват обществените средства за поправки и създаване на пътища “, сподели министърът на районното развиване и благоустройство Андрей Цеков на днешната конференция, в която министър председателят акад. Николай Денков изброи редица проблеми, завещани от служебните държавни управления.

Министър Цеков изясни, че през 2015 година е основана пътна тактика, която е изтекла през 2022 година Служебното държавно управление обаче е изразходвало обществени средства съгласно субективната преценка на политиците, без бистрота и предвидливост и „ на мрачно “. „ Ремонти са възлагани без да е ясно дали са нужни “, добави той.

Цеков бе безапелационен, че би трябвало да се изготви нова тактика, да се направи разбор на положението на пътищата и благодарение на най-новите технологии и с помощта на интерактивна карта всекидневно да се отразяват върху картата предпочитаните поправки и потребност от поддръжка на пътната инфраструктура. „ На основа на данните на тази интерактивна пътна карта ще решаваме къде и какво ще се прави по пътищата на България “, сподели Цеков.

„ Основният проблем пред страната не е неналичието на средства, а на планова обезпеченост “

„ Заспалите автомагистрали и огромните инфраструктурни планове са тежко завещание, тъй като са възлагани през черните кутии на инхауса и служебното държавно управление не е подхванало ограничения да излезе от този обаян кръг “, сподели още министърът на районното развиване и благоустройството.

„ Забранил съм да се разпореждат през Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) поправки и поръчки. Трябва да идентифицираме какви са законовите ограничения, да реагираме на тези заспали автомагистрали. Има основана работна група, която ревизира тези контракти и ще излезе със мнение по тематиката. Вероятно ще се наложат и нормативни промени, с цел да се избегнат в бъдеще сходни обстановки “, изясни Цеков.

Според него главният проблем пред страната не е неналичието на средства, а неналичието на планова обезпеченост и непрозрачните способи и механизми по възлагането на поправки на пътищата. Той изясни, че от началото на годината са изразходвани едвам 244 млн. лв. за поръчки. „ Тези проблематични контракти са наследени от 2020 година “, посочи Цеков, представен от Българска телеграфна агенция.

По отношение на ВИК операторите Цеков уточни, че множеството планове са предоставени по метод, по който се отстраняват всички съперници от процедурата, като е оставена една оферта, близка до най-високата стойност на плана и въпросът е да се потърси административно-наказателна отговорност на лицата, виновни за тези възлагания. По негови думи ще бъде осъществена инспекция на Държавната финансова ревизия за успеваемостта на разноските на ВИК операторите.

Министърът заяви още, че след едномесечни диалози в основана работна група с превозвачите е направен план за изменение на цената за тол таксите. Това ще даде опция на превозвачите да употребяват отстъпки на база тарифиране на километър. Проектът ще бъде импортиран за публично разискване през август и евентуално ще бъде признат от Министерски съвет през септември.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР