Най-големият български морски курорт – Слънчев бряг, е празен в

...
Най-големият български морски курорт – Слънчев бряг, е празен в
Коментари Харесай

Силен сезон? Най-големите ни курорти са празни в средата на юни

Най-големият български морски курорт – Слънчев бряг, е празен в средата на юни макар прогнозите на някогашния министър на туризма в служебното държавно управление Илин Димитров, че ще има добър сезон с рекордни резултати.

Затова сигнализираха пред TravelNews хотелиери. Същото е ситуацията още в Златни пясъци, Албена, Св. Св. Константин и Елена и други комплекси.

По плажовете и улиците на Слънчев бряг има доста малко туристи. Хотелите, заведенията за хранене и заведенията страдат от неналичието на германци, които се чака през тази година да доближат едвам 50% от равнищата преди Ковид пандемията. Германският пазар беше най-големият за българския туризъм с над 700 000 туристи годишно. Сега германците от една страна се опасяват да идват по Българското Черноморие поради близостта до войната в Украйна и икономическата застоялост в Германия.

От друга страна, липсват чартъри и полети от немските летища до Бургас и Варна.

„ Сезонът стартира извънредно едва. Преди пандемията по това време към този момент гъмжеше от туристи в Слънчев бряг. В момента единствено към 10 хотела са цялостни, а в останалите заетостта е под 10% “, разгласи за TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), който е притежател и на хотел „ Колизеум “ в курорта. Засега има главно английски и малко скандинавски туристи, които се завръщат в комплекса. Чехи и поляци също се появяват. Германците започнаха да идват по-отрано тази година, само че ги няма в размерите от преди пандемията, изясни Налбантов. Българите и румънците към момента не са тръгнали.

„ Хората се опасяват от войната и не желаят да идват на Българското Черноморие. Но България не излиза с ясни послания и информация, че тук е умерено. Морето на Слънчев бряг е извънредно чисто, а водата е кристална. Освен това курортът в никакъв случай не е бил толкоз чист и спретнат “, акцентира Веселин Налбантов. Според него в огромна степен виновност носи служебното държавно управление.

„ Бившият министър на туризма Илин Димитров гръмко обявяваше голям растеж на туристите, само че подобен не виждаме. Служебното държавно управление нищо не направи за рекламата на България и да изясни, че сме безвредна дестинация.

Туризмът не беше изобщо приоритет за служебния кабинет, какъвто се оказва, че не е и за новото постоянно държавно управление “, разяснява ядосан Налбантов. „ Ситуацията е неприятна поради некадърното отношение на Илин Димитров, който си правеше единствено персонален пиар, само че не и подобен за България “, добави той.

Хотелиерите в Слънчев бряг се надяват новата министърка на туризма Зарица Динкова да тръгне по курортите и да се среща с проблемите. „ А освен да си седи в кабинета в София. Трябва да пристигна на място “, сподели Веселин Налбантов.

Същата обстановка очерта и Елена Иванова, зам.-председател на Съюза на притежателите в Слънчев бряг, която има и комплекса „ Империал ризорт “.

Положението е доста необичайно, тъй като са цялостни единствено няколко по-висококатегорийни хотела, сподели тя.

Иванова не се оплаква и регистрира огромна претовареност в нейните хотели от английски туристи. Но другите са празни и със претовареност под 30%. „ Няма мощен сезон, какъвто разказват от Министерството на туризма. Всички се изхвърляха с бомбастични прогнози за иден добър сезон.

Реално в този момент в Слънчев бряг е паднала бомба “,

акцентира Елена Иванова. Тя също изясни, че ги няма немските туристи и са доста малко за юни. Рано и мощно са почнали да се завръщат британците, с което е избавен месец май. При поляците и чехите също има съществени резервации, само че те не могат да спасят напълно сезона.

" За страдание е такава действителната обстановка “,

разяснява Венелин Ташев, ръководител на „ Клуб на хотелиера в Несебър “ и притежател на хотел „ Котва “ в Слънчев бряг и на хотел „ Парадайс бийч “ в Свети Влас. Той също не се оплаква, тъй като е един от хотелиерите с доста туристи и добра претовареност за юни. Но акцентира, че като цяло картината не е добра за Слънчев бряг.

Хотелиерите са опасяват още да не пристигна замърсяването от язовир „ Каховка “ по Българското Черноморие, тъй като ще провали напълно сезона.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР