Най-големият астероид от над един век ще премине на 1

...
Най-големият астероид от над един век ще премине на 1
Коментари Харесай

Най-големият астероид от над 100 години ще премине край Земята

Най-големият метеорит от над един век ще премине на 1 септември край Земята на близкото съгласно галактическите стандарти разстояние от 7 милиона километра, без да съставлява заплаха за нашата планета, съобщи Франс прес, базирайки се на НАСА.

Астероидът, наименуван Флорънс, е с диаметър 4,4 километра. Открит е през март 1981 година

" Много метеорити са прекосявали край Земята на по-близко разстояние от Флорънс, само че са били по-малки. В случая става въпрос за най-големия сходен обект, доближил планетата ни след 1890 година ", означават от НАСА.

Всички звезди са родени по двойки, Слънцето е имало близнак

Флорънс няма да приближи още веднъж Земята до октомври 2024 година, след което няма да премине наоколо до нея най-малко 500 години.

Учените ще се възползват от близкото прекосяване на метеорита, с цел да го изследват в подробност благодарение на телескопи в Калифорния и Пуерто Рико.

" Получените изображения ще разрешат да определим точните размери на метеорита, както и да следим повърхността му с точност до 10 метра ", допълват от Центъра за проучване на близкоземни обекти към НАСА.

От американското галактическо ръководство успокояват, че Флорънс не съставлява опасност за Земята.

Сблъсъците с огромни метеорити са необичайност.

" Приблизително на към 2000 години астероиди с размерите на футболен стадион удрят планетата, опустошавайки зоната на конфликт и покрайнините й ", регистрират от НАСА.

Небесни обекти, способни да заличат човешката цивилизация - сходно на унищожителя на динозаврите преди 66 милиона години, заплашват Земята един път на няколко милиона години.

Как ще изчезне и ще изгори Слънцето?

Рядкост са и случаите като този с Челябинския астероид, експлодирал над Русия през февруари 2013 година Взривяването на небесния обект с диаметър сред 15 и 17 метра и маса сред 7000 и 10 000 тона освободи 30 пъти по-мощна сила от тази на атомната бомба над Хирошима, причинявайки съществени вреди в региона и ранявайки над 1000 души.

От НАСА припомнят, че метеорити с размерите на автомобил навлизат в земната атмосфера почти един път годишно, само че се разпадат преди да доближат повърхността на планетата.
  По тематиката Към Земята се доближава най-големият метеорит откогато се водят наблюдения Астероид с размер на къща ще премине наоколо до Земята
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР