Най-големите вестници в Австралия излязоха днес с цензурирани първи страници

...
Най-големите вестници в Австралия излязоха днес с цензурирани първи страници
Коментари Харесай

Вестниците в Австралия цензурираха първите си страници

Най-големите вестници в Австралия излязоха през днешния ден с цензурирани първи страници като част от акция против потайността на държавното управление и законодателство, което слага публицистиката и медийната независимост под риск, оповестяват медии.

Национални и районни издания, в това число The Australian, The Sydney Morning Herald и the Australian Financial Review, цензурираха наличието на основните си страници, с цел да покажат по какъв начин се цензурират класифицираните държавни документи.

Отделно малките екрани пуснаха реклами с въпрос към феновете: " Когато държавното управление крие истината от вас, какво покрива? ".

Протестът има за цел да окаже публичен напън над държавно управление да изключи публицистите от закони, които лимитират достъпа до сензитивна информация, да сътвори подобаваща функционираща система за независимост на информацията и други

По-рано тази година беше обърнато изключително внимание на медийната независимост в Австралия, откакто съдът издаде решение, което попречва отразяването на случая с австралийския кардинал Джордж Пел, който беше приет за отговорен в полови похищения.

Някои австралийски медии оповестиха, че е наказан човек, без да разкриват самоличността, само че някои непознати медии оповестиха, че става въпрос за Пел, защото те са отвън юрисдикцията на Австралия.

Прокуратурата в този момент желае санкция и затвор за десетки австралийски публицисти и издатели за отразяването на процеса. Казусът ескалира през юни, когато полицията нахлу в офиса на ABC в Сидни и в дома на редактор на News Corp по съмнение в приемане на национални секрети. Действията на австралийските управляващи провокираха интернационален отзив.

Във Англия Би Би Си дефинира акциите като " надълбоко тревожни ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР