Най-големите цели са медали на Световно първенство и на Олимпиада.

...
Най-големите цели са медали на Световно първенство и на Олимпиада.
Коментари Харесай

Попов: Най-големите цели са медали на Световно първенство и на Олимпиада

Най-големите цели са медали на Световно състезание и на Олимпиада. Това съобщи персоналният треньор на Габриела и Стефани Стоеви Михаил Попов на конференция в Пресклуб България, съобщи кореспондент на БГНЕС. Попов направи равносметка за миналата 2018 година и разяснява идния сезон пред двете българки в бадминтона.

,,Много съм благополучен от това, което реализираха сестрите тази година, най-много със международното равнище, което те демонстрираха, и най-много от реакцията на азиатците. Това ме стимулира най-вече – методът, по който азиатците се приготвят за среща със сестри Стоеви, за тях това е една огромна подготовка, те вършат всичко допустимо, с цел да не изгубят. Искам да поздравя девойките и да продължим да демонстрираме, че сме мощ в Европа. Горд съм и съм стимулиран да работя за тях – бъдещите ни цели са орден на Световно и орден на Олимпиада. Най-трудното беше да повярват, че могат да играят на международно равнище – те постоянно са били положителни състезателки, всички страни видяха още от юношеска възраст, че те имат капацитет “, стартира Попов.

,,Те направиха към този момент победи над олимпийските шампионки от Бразилия 2016 – първия кръг победиха състезателки на Корея и на Индонезия, това значи и в допълнение самочувствие. Остава ни идната стъпка. Не бих споделил, че са надминали упованията ми, тъй като аз първи повярвах в тях – видях капацитета в тях отпреди четири години, съумях да ги накарам да имат вяра, че могат да играят на това равнище, в този момент би трябвало единствено работа, тренировки и да си следваме пътя “, добави той.

Двете сестри също разясниха миналия сезон и това, което им следва през 2019.,,Най-трудното го постигнахме, това бе година, изпълнена с доста страсти и сложни моменти, признателни сме на нашия треньор, че не се отхвърли от нас. Видяхме, че с нужните тренировки, с нужното доверие, което имаме между тях, можем да реализираме огромни неща. Щастливи сме и се надяваме на още по-успешна година “, показа Габриела Стоева.

Тя приказва и за контузията на рамото, която я съпътстваше през 2018.,,Контузии постоянно ще има, опитваме се да ги хванем в точния момент, те са с нас на шампионатите. В момента нямаме травми, надяваме се 2019 да няма повече такива и да покажем нашата игра на корта “, добави Габриела.

,,Мисля, че 2018 бе доста сполучлива – започнахме с Европейското състезание, където си поставихме за цел първото място и радваме се, че го постигнахме – разочаровани сме за Световното, тъй като не влезнахме в първите 8, това бе най-тежкият миг през 2018 година, поскарахме се, само че това ни оказа помощ да осъзнаем, че не можем една без друга. Мисля, че този диалог посред ни и с треньора ни оказа помощ да се класираме за Мастърса в Гуанджоу, надяваме се да е по-успешна 2019 година, като гоним поставените си цели “, показа Стефани.

Попов дефинира най-важните цели пред сестрите и изясни обстановката с квотите за Олимпийските игри в Токио през 2020.,,Най-важната ни цел – Европейската олимпиада юни в Минск, следва август месец Световното състезание - цялата ни стратегия е извънредно тежка, няма време за отмора, след Световното, несъмнено, се надявам да се класират за Мастърса в края на годината и третата огромна цел е орден на Олимпиадата в Токио “, сподели Попов.

,,Системата за установяване на квоти за Олимпиадата е една от най-тежките в нашия спорт. Първите 16 двойки в света се класират за Олимпиада в бадминтона, като квалификациите за Олимпиадата стартират май месец и не престават една година. В тези 16 места влизат и 3 места за другите континенти, тъй че би трябвало да влезем в първите 13, което в допълнение усложнява нещата “, изясни треньорът.

,,Сестрите са задължени да играят на шампионати от най-високия ранкинг – в Азия са най-големите шампионати, суперсерии 500, 750 и 100, а от сериите Челиндж и Фючърс те не ни носят никакви точки, ние сме задължени да играем на най-големите шампионати, с цел да имаме късмет за класиране на Олимпиадата. Те стартират още от януари с шампионатите в Малайзия и Индонезия. На 12 януари отпътуваме за Азия, по-късно се връщаме в Париж, в базата за тренировки, където девойките живеят. Имаше един необикновен миг през годината, август месец след Световното състезание, само че в спорта има и сложни моменти, най-важното е да те да се преодоляват от всеки един състезател. Намерихме най-правилното решение и предоляхме компликациите най-много в психически аспект – девойките са готови физически, механически и тактически, това бе стъпката напред - от психическа позиция “, разяснява Попов.

Наставникът показа и какво е нужно за сестрите, с цел да завоюват орден от Световно или Олимпиада.,,Следващата стъпка е на най-големите шампионати от Световно състезание и на Олимпиадата, девойките да завоюват няколко мача на международно равнище поред. Сериозните мачове стартират от първия кръг, т.е. от 1/16-финалите – започваме против представители на Азия, които са в топ 10 на света. Най-важното е физическата подготовка, най-малко 1 час са дуелите, най-важната стъпка да бият в тази сложна среща и в идващия кръг да са подготвени, с цел да покажат тази игра, в случай че не и по-добра - т.е. издръжливостта и психическата настройка да са на равнище, механически и тактически, в продължение на дълъг интервал от време в следващи срещи.

Треньорът описа и за случай, в който азиатките не са поискали сестри Стоеви да упражняват на тяхна земя.,,Често сме в конктакт с китайските си сътрудници, изпратих допитване за лагер преди Световното състезание. Има 3-4 шампионати в Азия, вместо да се приберат в Европа – като има шампионат в Китай, да останат две-три седмици преди да отидат на шампионата в Индонезия, само че китайките отхвърлиха на сестрите да останат, тъй като те са им директна конкуренция, усещат ги като опасност за първото място. Като се планува лагер в Азия, преди Световното в Китай тази година, имаше три седмици лагер в Тайланд, националният треньор е един от първите олимпийски първенци в бадминтона, една седмица преди този момент да се осъществя, слезе решение, че сестрите са директни съпернички на тайландките и на тях не им бе разрешено да упражняват в Тайланд “.

„ Превъзхождаме азиатките в издръжливостта, да държат перото допустимо най-дълго време, започваме да преобладаваме азиатците в аспект, в който те са най-хубави, те упражняват всеки ден по осем часа дневно, за тях няма събота и неделя. Това се реализира с неизменност, темперамент религия “.

Попов приключи с тренировките за физическа подготовка.,,Системата, на която акцентираме за физическата подготовка е профилираната щанга, извършения с тежести за крайници, за ръце, за експедитивност, за експлозивност – най-важните два съставния елемент при двойките в бадминтона са експлозивност и експедитивност. Упражненията се приспособяват към бадминтона, има за експедитивност с ластик, скокове на въже “.

,,Най-базовият ден минава с триразова подготовка – може да има сутринта рано подготовка, за пробуждане на тялото, по-късно на обяд сред 12 и 14:00, следобяд възобновяване – от 18:00 до 21:00 или от 20:00 до 22:30, има си и тактически и механически тренировки. Както и на стадион, спортът е сложен и всичко би трябвало да взе участие, вършат доста извършения, които се употребяват в ръгбито, футбола, леката атлетика “, приключи Попов.

През 2018 година сестри Стоеви завоюваха шест огромни шампионата, като мощното им показване ги затвърди в топ 10 на света. Двойката завоюва европейската купа в Уелва, Испания през април, игра на още два финала от влиятелни съревнования и доближи до полуфиналите на Откритото състезание на Китай, което бе от категория 1000 и с награден фонд от 1 млн. $. Габриела и Стефани участваха на заключителния Мастърс на осемте най-хубави в Гуанджоу и приключиха на седмо място в класацията за Спортист на годината в България за 2018 година. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР