„Разнообразни възгледи“ в Сената на САЩ за това как да се регулира изкуственият интелект

...
Най-големите технологични ръководители на нацията в сряда свободно подкрепиха идеята
Коментари Харесай

Най-големите технологични ръководители на нацията в сряда свободно подкрепиха идеята за правителствени разпоредби за изкуствения интелект на необичайна среща при закрити врата в Сената на САЩ. Но има малък консенсус относно това как ще изглежда регулирането, а политическият път към законодателството е труден.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, който организира частния форум на Капитолийския хълм като част от усилията за законодателно въвеждане на изкуствения интелект, каза, че е попитал всички в залата – включително почти две дузини технически ръководители, защитници и скептици – дали правителството трябва да има роля в надзора на изкуствения интелект и „всеки един човек вдигна ръце, въпреки че имаше различни възгледи“, каза той.

Сред обсъжданите идеи беше дали трябва да има независима агенция, която да наблюдава определени аспекти на бързо развиваща се технология, как компаниите могат да бъдат по-прозрачни и как Съединените щати могат да останат пред Китай и други страни.

„Ключовият момент наистина беше, че за нас е важно да имаме съдия“, каза Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и X, по време на почивката на целодневния форум. „Всъщност това беше много цивилизована дискусия сред едни от най-умните хора в света.“

Шумър няма непременно да приеме съветите на техническите ръководители, докато работи с колеги по политически трудната задача да осигури известен надзор на процъфтяващ сектор. Но той ги покани на срещата с надеждата, че те ще дадат на сенаторите някаква реалистична насока за смислено регулиране.

Конгресът трябва да направи каквото може, за да увеличи максимално ползите от ИИ и да минимизира негативите, каза Шумър, „независимо дали това е пристрастие, или загуба на работа или дори сценарии за края на света, които бяха споменати в стаята. И само правителството може да бъде там, за да постави парапети.“

Други ръководители, присъстващи на срещата, бяха Марк Зукърбърг от Meta, бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс и главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. Мъск каза, че срещата „може да остане в историята като много важна за бъдещето на цивилизацията.“

Първо обаче законодателите трябва да се споразумеят дали да регулират и как.

Конгресът има неясни резултати, когато става дума за регулиране на нови технологии, а през последните няколко десетилетия индустрията се разраства предимно без контрол от правителството. Много законодатели посочват неуспеха да се приеме каквото и да е законодателство, свързано със социалните медии, като например за по-строги стандарти за поверителност.

Шумър, който направи ИИ един от основните си въпроси като лидер, каза, че регулирането на изкуствения интелект ще бъде „едно от най-големите трудни въпроси, които някога можем да поемем“, и той изброи някои от причините за това: Технически е сложно, непрекъснато се променя и „има толкова широк, широк ефект в целия свят“, каза той.

Провокиран от пускането на ChatGPT преди по-малко от година, фирмите настояваха да прилагат нови генеративни AI инструменти, които могат да съставят подобни на човека пасажи от текст, да програмират компютърен код и да създават нови изображения, аудио и видео.

Шумата около такива инструменти ускориха притесненията относно потенциалните вреди за обществото и подтикнаха призиви за повече прозрачност в начина, по който се събират и използват данните зад новите продукти.

Републиканският сенатор Майк Раундс от Южна Дакота, който ръководи срещата с Шумър, каза, че Конгресът трябва да получи пред бързо развиващия се AI, като се уверите, че продължава да се развива „от положителна страна“, като същевременно се грижи за потенциални проблеми, свързани с прозрачността и поверителността на данните.

„AI няма да изчезне и може да направи някои наистина добри неща или може да бъде истинско предизвикателство,” каза Раундс.

Технологичните лидери и други очертаха своите възгледи на срещата, като всеки участник получи три минути да говори по тема по свой избор. След това Шумър и Раунд проведоха групова дискусия.

По време на дискусията, според присъстващите, които говориха за нея, Мъск и бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид повдигнаха екзистенциалните рискове, породени от AI, а Зукърбърг повдигна въпроса за затворено срещу „отворено“ източник” AI модели. Гейтс говори за хранене на гладните. Изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна изрази противопоставяне на предложенията, предпочитани от други компании, които биха изисквали лицензи.

По отношение на потенциална нова агенция за регулиране, „това е един от най-големите въпроси, на които трябва да отговорим и които ще продължим да обсъждаме, “, каза Шумър. Мъск каза след това, че смята, че създаването на регулаторна агенция е вероятно.

Извън срещата главният изпълнителен директор на Google Пичай отказа да даде подробности за спецификата, но като цяло одобри идеята за участието на Вашингтон.

„Мисля, че е важно правителството да играе роля, както от страна на иновациите, така и при изграждането на правилните предпазни мерки, и смятах, че това беше продуктивна дискусия,” каза той.

Някои сенатори бяха критични, че обществеността беше изключена от срещата, твърдейки, че техническите ръководители трябва свидетелстват публично.

Sen. Джош Хоули, R-Mo., каза, че няма да присъства на това, което той каза, че е „гигантски коктейл за големи технологии“. Хоули представи законодателство със сенатор Ричард Блументал, D-Conn., което изисква от технологичните компании да търсят лицензи за високорискови AI системи.

„Не знам защо бихме поканили всички най-големи монополисти в света да елате и дайте съвети на Конгреса как да им помогнете да направят повече пари и след това да го затворят за обществеността,” каза Хоули.

Въпреки че групите за граждански права и профсъюзите също бяха представени на срещата, някои експерти се притесняваха, че събитието на Шумър рискува да подчертае опасенията на големите фирми над всички останали.

Сара Майерс Уест, управляващ директор на организацията с нестопанска цел AI Now Institute, изчисли, че общата нетна стойност на стаята в сряда е 550 милиарда долара и е „трудно да си представим стая като тази в която и да е начин, представляващ смислено интересите на широката общественост.“ Тя не присъства.

В Съединените щати големите технологични компании изразиха подкрепа за регулациите за ИИ, въпреки че не е задължително да са съгласни какво означава това. По същия начин членовете на Конгреса са съгласни, че е необходимо законодателство, но няма консенсус относно това какво да се прави.

Съществува и разделение, като някои членове на Конгреса се тревожат повече за свръхрегулирането на индустрията, докато други са загрижени повече за потенциалните рискове . Тези различия често са по партийни линии.

„Аз участвам в този процес до голяма степен, за да гарантирам, че действаме, но не действаме по-смело или прекалено широко, отколкото изискват обстоятелствата“, каза Йънг. „Трябва да бъдем скептични към правителството, поради което смятам, че е важно да имате републиканци на масата.“

Някои конкретни предложения вече бяха представени, включително законодателство от сенатор Ейми Клобучар, D-Minn., което би изискват отказ от отговорност за генерирани от AI предизборни реклами с измамни изображения и звуци. Шумър каза, че са обсъдили „необходимостта да се направи нещо сравнително незабавно“ преди президентските избори догодина.

По-широкият подход на Хоули и Блументал би създал държавен надзорен орган с правомощието да одитира определени AI системи за вреди, преди да предостави лиценз.

Някои от поканените на Капитолийския хълм, като Мъск, изразиха ужасна загриженост, предизвикваща популярна научна фантастика относно възможността човечеството да изгуби контрола над напредналите системи с изкуствен интелект, ако правилните предпазни мерки не са налице.

Но единственият академик, поканен да във форума, Дебора Раджи, изследовател от Калифорнийския университет, Бъркли, която е изучавала алгоритмични пристрастия, каза, че се е опитала да подчертае вече настъпилите вреди в реалния свят.

„Имаше много грижи, за да се гарантира, че стаята е балансиран разговор , или толкова балансиран, колкото би могъл да бъде", каза Раджи. Това, което остава да се види, каза тя, е кои гласове ще се вслушат сенаторите и какви приоритети издигат, докато работят за приемането на нови закони.

Някои републиканци са предпазливи относно следвайки пътя на Европейския съюз, който подписа през юни първия в света набор от всеобхватни правила за изкуствения интелект. Законът за изкуствения интелект на ЕС ще управлява всеки продукт или услуга, които използват система с изкуствен интелект и ще ги класифицира според четири нива на риск, от минимален до неприемлив.

Група европейски корпорации призова лидерите на ЕС да преосмислят правилата с аргумента, че може да затрудни компаниите в 27-членния блок да се конкурират с конкуренти в чужбина в използването на генеративен ИИ.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР