Най-големите потребители на руски газ в Европа видяха алтернатива на

...
Най-големите потребители на руски газ в Европа видяха алтернатива на
Коментари Харесай

Европа се връща към въглищата заради руския газ. Нидерландия и Дания задействаха кризисни планове

Най-големите консуматори на съветски газ в Европа видяха опция на синьото гориво във към този момент отречените въглища, съобщи Ройтерс. Няколко европейски страни дадоха сигнал, че централите на въглища могат да оказват помощ да бъде преодоляна рецесията с намалелите съветски доставки, а Нидерландия и Дания задействаха своите спешни енергийни проекти.

Преди три седмици съветската държавна компания "Газпром " за Нидерландия, както и тези за водещата датска компания "Йорстед " и "Шел Енерджи лимитид " по нейни контракти в Германия. Като причина от съветската компания показаха отхвърли заплащанията към този момент да се правят в рубли, което би било нарушаване на глобите на Европейския съюз.

Във вторник нидерландското държавно управление заяви, че подвига тавана за произвеждане, натрапен на ТЕЦ-овете в страната и задейства първата степен от проекта за справяне с енергийни рецесии.

Фазата на "ранно предизвестие " от тристепенния проект планува предизвестие на семействата и бизнеса за риск от физически дефицит на горивото. Нидерландия, която внася до 15% от своя газ от Русия, към този момент купува полутечен газ и понижава потреблението, само че въпреки всичко може да се сблъска с дефицит тази зима, добавя организацията.

След като Германия подвигна рестриктивните мерки за произвеждане на електричество от въглища, в понеделник това направи и Нидерландия.

"С тези ограничения по-малко пари ще текат към военния сандък на Путин ", сподели нидерландският министър на енергетиката Роб Йетен на конференция в Хага.

По думите му с мярката ще бъде спестена нуждата от обезпечаването на към 2 милиарда куб. м газ годишно.

Италия също се приближи на крачка от оповестяването на енергийна паника, откакто "Газпром " за следващ път заяви на италианската компания "Ени ", че ще получи единствено част от поръчаното синьо гориво.

Германия, която също изпитва спад на доставките, разгласи в неделя, че може да рестартира въглищните централи, които е възнамерявала да затвори.

"Това е мъчителна, само че нужна стъпка ", сподели министърът на стопанската система Роберт Хабек.

Междувременно датската енергийна организация заяви, че е активирила антикризисния си проект, като ще ускори мониторинга на пазара, заради неустановеност на доставките на газ от Русия. Потребителите и фирмите са призовани да понижат потреблението.

"Ранното предизвестие значи, че може да възникне обстановка със доста утежняване на обстановката с доставките на газ. Това е сигнал към играчите на газовия пазар да се приготвят за действителна рецесия с доставките ", се споделя още в изказването на организацията.

Русия от своя страна за следващ път упрекна Европа, че сама си е отговорна, защото е прибегнала до налагането на наказания.

Миналата седмица доставките на съветски газ за Европа по газопровода "Северен поток 1 " понижиха. От Москва споделиха, че повода е механически проблем при ремонт на компресорна станция на съветска територия. Преди няколко седмици "Газпром " едностранно приключи договорите на някои търговци на газ в Дания и Нидерландия поради отхвърли им да заплащат в рубли.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР