Най-големите германски производители на автомобили са обвинени в използване на

...
Най-големите германски производители на автомобили са обвинени в използване на
Коментари Харесай

Volkswagen, BMW и Mercedes са обвинени, че използват принудителен труд в Синдзян

Най-големите немски производители на коли са упрекнати в потребление на насилствен труд в китайските си вериги за доставки в една от първите публични тъжби против локални компании, подадени по силата на новия Закон за веригите за доставки в страната.

Най-големите немски производители на коли са упрекнати в потребление на насилствен труд в китайските си вериги за доставки в една от първите публични тъжби против локални компании, подадени по силата на новия Закон за веригите за доставки в страната.

Базираната в Берлин организация с нестопанска цел " Европейски център за конституционни и човешки права " заяви, че е подала тъжба до немските регулаторни органи против Volkswagen, BMW и Mercedes-Benz, в която се твърди, че те са свързани с насилствен труд в китайския район Синдзян.

Жалбата е подадена по силата на немски закон, влезнал в действие при започване на 2023 година, който изисква от огромните компании да подсигуряват, че правата на индивида и екологичните проблеми във веригите им за доставки се следят и вземат решение. Санкциите варират от санкция в размер до 2% от общите годишни световни продажби и изключване от държавни поръчки за период до три години, оповестява Financial Times.
Реклама
Европейските компании, работещи в Синдзян, в този момент са изправени пред политически и регулаторен напън в страната и в чужбина, защото вълна от правозащитни групи стартира да завежда правосъдни каузи в европейските съдилища за артикули, създадени в района. Съединени американски щати към този момент не разрешиха вноса от този район.

Предстоящият регулаторен надзор се прибавя към възходящите разногласия по отношение на фабриката на Volkswagen в Синдзян. Протестиращите за човешките права бяха измежду нарушителите на годишното общо заседание на автомобилния производител предишния месец, а вложителите желаеха самостоятелен одит на завода в Синдзян.
Жалбите
" Самото наличие на фабриката в Урумчи е задоволително, с цел да се откри огромна възможност компанията да получава трудови прехвърляния на уйгурски служащи ", се твърди в жалбата против VW, визирайки спонсорираните от страната стратегии за насилствен труд, в чието администриране е упрекнат Пекин.

Жалбите против Mercedes-Benz и BMW са ориентирани към няколко непреки и директни снабдители, основани в Синдзян или наоколо до него, за които " Европейски център за конституционни и човешки права " твърди, че е евентуално да са били изложени на риск от потребление на насилствен труд.
Реклама
Отношенията на автомобилните производители с CATL, която прави съвсем една трета от всички акумулатори за електрически транспортни средства, също бяха посочени, защото китайската компания за акумулатори предходната година стартира да уголемява наличието си в Синдзян.

И в трите тъжби се твърди, че суровините, които идват от Синдзян, като мед, литий и алуминий, носят изключително " висок риск " да бъдат свързани с насилствен труд.

VW, BMW и Mercedes-Benz отхвърлиха да разясняват жалбите, като обявиха, че немските регулаторни органи към момента не са се свързали с тях.

Mercedes-Benz добави, че " постоянно, когато се издигнат опасения, ние настояваме пред доставчиците за уточнения " и съобщи, че постоянно прави инспекции на място при доставчиците си в Китай.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР