Най-големите германски индустрии могат да се окажат пред колапс заради

...
Най-големите германски индустрии могат да се окажат пред колапс заради
Коментари Харесай

Германия е изправена пред каскада от фалити

Най-големите немски промишлености могат да се окажат пред колапс поради намаляването на доставките на съветски природен газ, предизвести висшият синдикален представител на страната преди спешните договаряния с канцлера Олаф Шолц, които стартират в понеделник, оповестява Bloomberg, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

" Заради спиранията на доставките на природен газ цели браншове са застрашени от дълготраен колапс: алуминий, стъкло, химическа индустрия ", съобщи Ясмин Фахими, началник на Германската федерация на профсъюзите (DGB), в изявление за вестник Bild am Sonntag. " Подобен срив би имал големи последствия за цялата стопанска система и работните места в Германия ". Според нея енергийната рецесия към този момент води до рекордно висока инфлация. Фахими приканва за въвеждане на таван на цените на силата за семействата. Нарастващите разноски за излъчвания на Co2 значат спомагателна тежест за семействата и компаниите, добави Фахими. Според нея рецесията може да докара до обществени и трудови безредици.

Министърът на стопанската система Роберт Хабек съобщи в събота, че държавното управление работи по способи за справяне с възходящите разноски, пред които са изправени както комуналните сдружения, по този начин и техните клиенти, без да дава детайлности. По-рано той предизвести, че ограничението на доставките на съветски газ рискува да докара до по-дълбоки разтърсвания, като съпостави обстановката с ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата рецесия през 2008 година Германия би трябвало да се приготви за по-дълбоки съкращения на доставките на съветски газ, защото президентът Владимир Путин преследва съзнателна тактика за повишение на цените, с цел да подкопае европейското единение, съобщи министърът на стопанската система Роберт Хабек.

" Не става въпрос за безредни решения, а за икономическа война, изцяло рационална и доста ясна ", съобщи Хабек, заместник-канцлер в държавното управление на Олаф Шолц, в събота в границите на полемика. " След едно понижение от 60 % разумно следва идващото. " Германските водачи ускоряват предизвестията за идни разтърсвания и дефицит на природен газ в най-голямата стопанска система в Европа, която разчита на Русия за към една трета от силата си. Путин последователно понижи доставките, откакто европейските страни постановиха наказания в отговор на съветската инвазия в Украйна.

Германските комунални услуги са изложени на риск от каскадни повреди, което може да наложи активиране на правна уговорка, която би им разрешила да трансферират нарастванията на цените отвън договорните задължения, сподели Хабек. Хабек съобщи, че би било " разумна стъпка " да се поддържа политическото решение за понижаване на зависимостта от съветски въглища посредством включване на съветско ембарго за импорт на въглища в пакета от наказания на Европейския съюз " в някакъв миг ". Германия към този момент се въздържа от задействане на мярката, защото това би довело до " незабавна ценова детонация " за потребителите, сподели той на събитие, проведено от седмичника Die Zeit. Правителството работи по опция, сподели той, без да прецизира.

" Ако една компания банкрутира или други компании банкрутират, това е като резултат на доминото, който доста бързо ще докара до дълбока криза ", сподели той. Европейските енергийни компании са изправени пред усложнения, откакто по-рано този месец Русия ограничи потоците по основна газова връзка, принуждавайки комуналните услуги да купуват гориво на спот пазара на по-високи цени. Високите цени на електрическата енергия от ден на ден карат немските фабрики и предприятия да лимитират търсенето, а държавното управление задейства втория стадий от триетапен проект за изключителни обстановки с газ.

Русия е понижила доставките по " Северен поток " с 60 %, а този месец е планувано цялостното прекъсване на газопровода за профилактика. Германия изрази подозрения, че " Северен поток " ще възобнови доставките по-късно. Целта на Русия е да поддържа високи цени на силата и да " унищожи единството и солидарността на страната ", съобщи Хабек. Правителството на Германия и енергийният колос Uniper SE разискват ограничения за стабилизиране. Министърът на финансите Кристиан Линднер съобщи, че всяка спомагателна държавна помощ ще бъде под формата на кредитна гаранция.

Ако се стигне до нормиране на газа, това ще съставлява предизвикателство, защото мрежата постоянно не е разграничена на битови и търговски клиенти, сподели Хабек. Ако една фабрика е обвързвана с газовата мрежа и цяла част от града е обвързвана с нея, то тази фабрика не може да бъде изключена от мрежата. " Тогава евентуално това ще бъде контролирано за сметка на фабриките, които не са свързани към смесена мрежа ", сподели Хабек. Битовите консуматори в Германия са предпазени от прекъсване на газоподаването по закон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР