Най-големите европейски телекоми призоваха законодателите в ЕС да изискат от

...
Най-големите европейски телекоми призоваха законодателите в ЕС да изискат от
Коментари Харесай

Телекомите в ЕС призоваха Брюксел да изиска от IT компаниите да инвестират в интернет

Най-големите европейски телекоми приканиха законодателите в Европейски Съюз да изискат от огромните софтуерни групи да влагат повече в разрастването на интернет инфраструктурата на континента, защото стриймингът и другите развлекателни услуги дават отговор за все по-голям дял от потреблението.

В отворено писмо, оповестено от Financial Times, изпълнителните шефове на Deutsche Telekom, Orange, Telefónica и Vodafone упрекнаха платформите за стрийминг, гейминг и обществените мрежи, че се възползват от милиардите евро, вложени в интернет инфраструктурата, заявявайки, че " тежестта би трябвало да бъде разпределена по по-пропорционален метод ". " Спешно призоваваме законодателите да вкарат правила на равнище Европейски Съюз, с цел да трансфорат този принцип в действителност ", се споделя в писмото, подписано от Хосе Мария Алварес-Палете, изпълнителен шеф на Telefónica; Тим Хьотгес, изпълнителен шеф на Deutsche Telekom; Ник Рийд, изпълнителен шеф на Vodafone; и Стефан Ришар, изпълнителен шеф на Orange.

Въпреки че телекомите и преди са отправяли сходни претенции към европейските законодатели, фирмите декларират, че са били окуражени от предлагането на Европейската комисия " всички участници на пазара, които се възползват от цифровата промяна, да способстват заслужено и съразмерно за разноските за публични артикули, услуги и инфраструктури ", направено в декларация по отношение на цифровите права предишния месец.

" Предполагам, че ще забележим повече сходни позиции, изключително по време на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, защото в предишното те са били много сериозни към огромните софтуерни компании ", споделя Матю Хаует, анализатор в Assembly Research.
Реклама Понижаване на рентабилността
Повечето телекомуникационни групи влагат обилни средства за разширение и модернизиране на своите услуги - от медни и оптични кабели до създаване на 5G инфраструктура, само че от години се сблъскват с ниски маржове и понижаващи се пазарни оценки. Въпреки че цената на акциите на Deutsche Telekom се е повишила с 12% през последните 5 години, тези на Orange са спаднали с 25%, на Telefónica с над 50% и на Vodafone - с близо 30%.

Четворката предизвести че пазарите на дребно в бранша " непрестанно понижават във връзка с рентабилността " и " мрежовите оператори не са в положение да договарят обективни условия с тези великански платформи заради мощните им пазарни позиции, асиметричната им мощ при договаряне и неналичието на равни регулаторни условия ".

Така телекомите не могат да реализират действителна възвръщаемост от забележителните вложения, което слага под риск по-нататъшното развиване на инфраструктурата. Според водачите на фирмите в случай че не се поправят тази небалансирана обстановка, Европа ще изостане от другите международни райони, което в последна сметка ще утежни качеството на услугите за всички консуматори.

Техният апел е сходен на неотдавнашен спор в Южна Корея поради внезапното увеличение на трафика заради триумфа на сериала на Netflix Squid Game. SK Broadband, благосъстоятелност на най-големия телеком в Южна Корея SK Telecom, предходната година подаде правосъден иск против Netflix, с цел да покрие разноските от нараствания трафик, като съобщи, че се е наложило да обнови мрежата си.
Реклама
Стрийминг фирмите считат, че не трябва да бъдат принуждавани да заплащат повече за мрежата, цитирайки концепцията за " интернет индиферентност ", съгласно която не би трябвало да се разрешава на доставчиците да дискриминират или да таксуват фирмите по друг метод въз основата на тяхното ползване или наличие. Те също по този начин настояват, че са вложили доста в личните си сървъри, с цел да подсигуряват, че могат да дават наличие на потребителите, без да претрупват мрежата.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР