Най-големите чуждестранни инвеститори в Черна гора за периода януари-май тази

...
Най-големите чуждестранни инвеститори в Черна гора за периода януари-май тази
Коментари Харесай

Черна гора: Руснаците са най-големите инвеститори тук

Най-големите задгранични вложители в Черна гора за интервала януари-май тази година са съветски жители, които са вложили 52,5 млн. евро, съобщи черногорската организация МИНА, базирайки се на данни на Централната банка на Черна гора, съобщи Българска телеграфна агенция.

През 2016 година в страната, която е приела еврото като национална валута без да е в Европейски Съюз, бе осъществен опит за държавен прелом и планувано ликвидиране на дългогодишния водач на страната Мило Джоканович. 13 души бяха наказани и са в пандиза, измежду тях и двама руснаци, а задачата им е била да се постави проруско ръководство. 

Най-много пари руснаците са вложили в недвижими парцели - 28,9 млн. евро, в компании и банки в Черна гора - 12,3 млн. евро,  във вътрешнофирмен дълг, заеми към техни компании в Черна гора - 13,2 млн. евро, съгласно изданието „ Вести “.

Това удостоверява, че без значение от нарушените дипломатически връзки сред Черна гора и Русия, поради войната в Украйна и глобите против Русия, към момента огромен брой съветски жители идват в Черна гора дружно с капитали, които влагат, отбелязва ФЕНА.

Че това е по този начин демонстрира и фактът, че за интервала януари-юни тази година Черна гора е издала 21,5 хиляди разрешителни за работа на чужденци, от които 7,41 хиляди или 34,3 на 100 от общия брой са за жители на Русия.

Инвеститорите от Русия имат доста дребен отлив на вложения от Черна гора, за разлика от други. От вложените 52,5 милиона евро през тези пет месеца съветски жители са изтеглили 11 милиона евро от Черна гора, най-много посредством продажба на недвижими парцели за шест милиона.

Вторите най-ценни вложители са жители и компании от Сърбия, които са вложили 48 млн. евро, от които 26,1 млн. евро в покупка на недвижими парцели, 10,5 млн. евро в заеми за техни компании в Черна гора и 8,2 млн. евро в вложения в компании и банки, регистрирани в Черна гора.

През същия интервал вложителите Сърбия са изтеглили от Черна гора 25,3 млн. евро, най-много посредством продажба на недвижими парцели - 12,4 млн. евро.

На трето място са вложителите от Швейцария, които са вложили 39 млн. евро в Черна гора в интервала януари-май 2023 година

Те са вложили 27,2 млн. евро под формата на заеми за свои компании, 6,6 млн. евро като директни вложения във компании и банки, а също 5,1 млн. евро в покупка на недвижими парцели.

За същия интервал вложителите от Швейцария са изтеглили от Черна гора 17,7 млн. евро, от които най-вече, 10,5 млн. евро, посредством продажби - понижение на дялове в компании и банки, регистрирани в Черна гора.

На четвърто място по мярка на директните задгранични вложения са жители и компании от Турция с вложения от 32,1 млн. евро. Те са похарчили най-вече за закупуване на парцели - 21,6 млн. евро, а по-късно за заеми за фирмите си в Черна гора - 9 млн. евро, и за вложения в компании и банки в размер на 815 хиляди евро. 

Инвеститорите от Турция са с максимален отлив на вложения от Черна гора - 31,8 милиона евро, тъй че тяхното въздействие в чистия приток на задгранични вложения е единствено 300 хиляди.

Турските жители и компании са изнесли най-вече пари от Черна гора посредством продажба на дялове в компании за 18 млн. евро, както и посредством погасяване на заеми за 12 млн. евро.

Инвестициите от Германия в размер на 28,3 млн. евро слагат страната на пето място в класацията.

Граждани и компании от тази страна са вложили най-вече средства в закупуването на недвижими парцели - 18,5 млн. евро, 5,6 млн. евро в локални компании и банки и 4 млн. евро в заеми за техни компании, работещи в Черна гора.

Инвеститорите от Германия са изтеглили 9,7 млн. евро, от които 7,6 млн. евро от локални компании и банки.

Следващите страни в класацията по мярка на вложенията в Черна гора са: Кипър с 24 млн. евро, Обединените арабски емирства с 19,8 млн. евро, Съединените американски щати с 18,9 млн. евро и Австрия с 13,5 млн. евро.

На десето място са вложенията от Украйна в размер на 9,4 млн., от които 8,6 млн. са вложени в покупка на парцели.

В класацията на вложенията за интервала януари-май вземат участие 45 страни или територии, като минимум пари са пристигнали от Йордания - 308 хиляди евро, Словакия - 315 хиляди евро, Монако - 362 хиляди евро, Молдова - 365 хиляди евро, Малайзия - 400 хиляди евро, България - 408 хиляди евро.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР