Най-големите банки в света все по-често виждат, че клиентите им

...
Най-големите банки в света все по-често виждат, че клиентите им
Коментари Харесай

Обезпечените с изкуство кредити растат с над $3 милиарда годишно

Най-големите банки в света все по-често виждат, че клиентите им употребяват скъпи творби на изкуството като поръчителство и общата стойност на този вид заеми е повишена от 20 милиарда $ през 2019 година до почти 36 милиарда $ до края на тази година, оповестява Bloomberg.

Това се случва на фона на закъснение на арт пазара през последните години - облагите от топ аукционите понижиха със стотици милиони долари. Така най-заможните стартират да търсят други разновидности.
 Причината, поради която милиардери като Джеф Безос избират да влагат в изкуство
Причината, поради която милиардери като Джеф Безос избират да влагат в изкуство

Все повече вложители прибягват до различни вложения

" Ако сте притежател и се нуждаете от ликвидност сега, вършиме пауза в продажбата и вместо това вземате заем против вашето изкуство, изчаквайки по-добри пазарни условия ", споделя пред бизнес медията Адриано Пичинати ди Торчело, световен координатор по изкуство и финанси за Deloitte.

Bank of America и Citigroup разполагат с екипи, особено ангажирани с клиенти с сбирки от творби на изкуството на висока стойност, като в едната от тях кредитните линии, подписани против творби на изкуството, са се нараснали с близо 15% през последната година.

Да сложим нещата в подтекст. Ппрез 2022 година общата стойност на десетте най-продавани творби на изкуството на майските търгове е 760 млн. $. Миналата година тя е била 403 млн. $. През тази година общата сума е 312 млн. $.

Финансовите специалисти акцентират, че заемите против арт активи остават изключително ефикасни, защото цената на едно произведение на изкуството е по-малко променлива от други форми на поръчителство.
 Инвестициите в изкуство: Най-важните неща, които би трябвало да знаем
Инвестициите в изкуство: Най-важните неща, които би трябвало да знаем

Пазарът на творби на изкуството пораства със замайващ ритъм

" Въпреки че лихвените проценти са по-високи, изкуството е доста постоянен актив в дълготраен проект спрямо други активи във връзка с волатилността ", съобщи пред Bloomberg Фотини Ксидас, началник на отдела за финансиране на изкуството в Citi Private Bank.

" Ние не питаме всеки ден каква е цената на вашия Анди Уорхол ", живописно разяснява Кати Лингъл, началник на отдела за кредитни решения в Съединени американски щати в JPMorgan Chase & Co. Private Bank.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР