Най-големите банки в еврозоната могат да понесат удар, ако техните

...
Най-големите банки в еврозоната могат да понесат удар, ако техните
Коментари Харесай

Топ банките в Европа могат да понесат удар

Най-големите банки в еврозоната могат да понесат удар, в случай че техните финансови клиенти, като фондове, застрахователи и клирингови къщи, изтеглят депозитите си или по различен метод изпаднат в проблеми, предизвести във вторник Европейската централна банка, оповестява Ройтерс.

Проучването на ЕЦБ преглежда риска от разпространяване на по този начин нареченото " сенчесто банкиране " - фондове и други финансови компании, които дават финансиране под една или друга форма - към обичайните банкови кредитори и назад.

Проучването откри, че експозицията както във връзка с банкови активи (като заеми), по този начин и пасиви (като депозити), е съсредоточена в 13-те най-големи кредитори в еврозоната, в това число в осем от световно значимите банки.

Най-големият риск, който разпознава това изследване на ЕЦБ, е, че " сенчестите " банки са изтеглили средствата си от формалните кредитори, като депозити и съглашения за назад изкупуване. Те съставляват 13% от всички пасиви на обичайните банки и даже повече за по-големите банки.

Подобен риск може да се случи, в случай че " сенчестите " банки - или небанковите финансови медиатори (NBFI), съгласно регулаторите - самите са били наранени от изходящи финансови потоци или са изгубили доверие в дадена банка.

 iStock
" Това финансиране може да бъде мощно сензитивно към кредитното качество на банките получатели и може да ускори натиска за финансиране, пред който са изправени банките, в случай че стабилността на техните основи е сложена под въпрос “, показва ЕЦБ в своя отчет.

Други канали за отрицателно разпространяване включват насилствени продажби на активи от " сенчестите " банки, което би предизвикало загуби за обичайните банки, защото техните портфейли постоянно се припокриват или са свързани, сподели още ЕЦБ.

В отчета се прибавя, че злополучие за редовно значимите кредитори също би основало проблеми за банките в сянка.

" Ако една или група от такива банки изпаднат в усложнение, евентуално ще има обилни последствия във връзка с способността на обилни елементи от бранша на NBFI да ръководят ликвидността и пазарните опасности “, сподели ЕЦБ.

Европейската централна банка, която употребява поверителни данни, получени от нея в ролята ѝ на максимален банков контрол в еврозоната, не показва нито една съответна компания в своя отчет.

Трябва обаче да се има поради, че световните редовно значими банки в еврозоната са BNP Paribas, Deutsche Bank, Credit Agricole, френската банкова група BPCE, ING Bank, Santander, Societe Generale и UniCredit.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР