Най-евтиното брашно се продава в Пловдив. По данни на Държавната

...
Най-евтиното брашно се продава в Пловдив. По данни на Държавната
Коментари Харесай

Купуваме най-евтиното брашно, а баничките поскъпват

Най-евтиното брашно се продава в Пловдив. По данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борси /ДКСБТ/ през последната седмица кг бяло се е предложило за 0,68 лв. на едро. За съпоставяне ​- в София и Благоевград главната суровина за насъщния се е търгувала двойно по-скъпо. Въпреки това, наблюдателни пловдивчани означиха, че някои сладкарници подвигнаха цените на банички и кифли с сред 10 и 30 стотинки през последния месец.

Няма икономическа логичност в това, обясниха производители. Нищо не е поскъпнало сега, даже се чака брашното да падне още, защото излиза новата годишна продукция, която е добра. Единственият вид цените да са вдигнати - обосновано е, в случай че производителите им са минали към по-качествени артикули и са заменили имитиращите с същински.

Така да вземем за пример цената на кило имитиращо сирене на едро може да се купи и за 2.20-2,50 лв., а на същинското - 5.50 лв., разясниха те. Не е за подценяване и световният проблем - неналичието на фрагменти за този отрасъл. Според осведомени, положителните пекари могат да си докарат заплата и от 2 бона.

Средните цени на хляба и тестените произведения в България в действителност са вторите най-ниски в Европейски Съюз с 62% от междинното ниво. По-малко заплащат единствено в Румъния.

Яйцата са ни скъпи

Въпреки че е фермерски регион, в Пловдивско купуваме едни от най-скъпите яйца. Тук броя коства сред 25 и 30 стотинки, до момента в който даже в София минималната записана цена е 15 стотинки, излиза наяве от справката на ДКСБТ. В топа на неизгодната ранглиста влизаме и с етикетите на кашкавал " Витоша ". Докато в различен огромен регионален град, с който постоянно се мерим - Бургас, килограмът на едро потегля от 8,20 лв., тук е твърдо 11.50 лв..

Да се премерим с европейците

Цените на някои съществени хранителни артикули в България към този момент се приближават до междинното за Европа ниво. В същото време алкохолът и цигарите остават най-евтини в целия Европейски Съюз. Цените на млякото, сиренето и яйцата у нас гонят 98% от междинното за съюза, което слага България на десето място измежду страните членки. За страдание, не може да се каже същото за приходите ни. С развиването на стопанската система, с изключение на заплатите, и цените у нас ще не престават да порастват, с цел да доближат до междинното равнище на тези от Европейски Съюз, сочи анализът. на Евростат.

В същото време у нас цените на цигарите и алкохола, поради ниския данък, са измежду най-ниските в съюза. В България за тютюневи произведения се заплащат 49% от междинното за Европейски Съюз, а при алкохола тази цифра е 74%. На другия полюс е Англия, където цената на тези артикули е два пъти по-висока от междинното за съюза.

Заплатата отива в хладилника

Въпреки че статистиката демонстрира, че у нас храните са относително евтини, други проучвания на Евростат сочат, че най-голямото перо от разноските на българите е точно за храна. Една трета от приходите си заделяме за храна, следват разноските за жилище (17.8%), налози и обществени осигуровки (12.7%), превоз и известия (11.1%).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР