Най-достоверният източник на информация за взаимоотношенията между работодател и служител

...
Най-достоверният източник на информация за взаимоотношенията между работодател и служител
Коментари Харесай

Откъде да се информираме за правата и задълженията си като служители?

Най-достоверният източник на информация за взаимоотношенията сред шеф и чиновник е Инспекцията по труда, съобщи HR специалистът Георги К. Първанов

Там има специфична приемна за безвъзмездни съвещания по всевъзможни трудово-правни въпроси. Консултация можем да получим и в юридическите адвокатски фирми, и HR организациите, осведоми

Интернет също се употребява при въпроси, свързани с правата и отговорностите ни като чиновници, само че там би трябвало да се внимава, тъй като постоянно информацията е спорна, акцентира Първанов.

Експертът разяснява новата инструкция на Европейски Съюз, в действие от края на предходната година, която третира случаите на корист в фирмите. В нея е разказана процедурата за подаване на сигнал от страна на служителя. Според Първанов тази инструкция е стъпка към по-голяма бистрота в бизнеса и ще помогне на работодателите да се предпазят от проблеми в бъдеще. Създава се и нова специалност – специфичен чиновник, който събира жалбите и сигналите, обработва ги и ги дава на съответните органи.

Според експерта хибридната работа към този момент е стандарт. Все повече претенденти търсят работодатели, които им дават опция най-малко един ден от седмицата да работят отдалечено.

Важно е да познаваме главните параметри на типовете претовареност. Трудовият контракт може да бъде неопределен и срочен - за най-много три години. Граждански контракт се подписва при краткосрочна претовареност или за осъществяване на съответна работа. Чл. 114 от Кодекса на труда дава опция за работа за един ден или един час на седмица в избрани области на бизнеса, да вземем за пример в селското стопанство. Останалите параметри, които би трябвало да знаем, е какъв е изпитателният период, какво е предизвестието - не по-дълго от 6 месеца по закон, както и какъв брой отпуска имаме. Добре е длъжностната характерност да бъде част от трудовия контракт, сподели Първанов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР