Най-достъпният SUV на Tesla – Model Y – прави глобален

...
Най-достъпният SUV на Tesla – Model Y – прави глобален
Коментари Харесай

„Колкото един апартамент“: Къде Tesla продава най-евтино и къде най-скъпо

Най-достъпният SUV на Tesla – Model Y – прави световен възторг. Освен че е напът да се класира измежду петте най-продавани модела в света през тази година, той е и единственият електрически автомобил в класацията. За първите девет месеца на 2022 година от него са продадени над 500 хиляди броя, само че цената им варира доста според от местоположението. 

Континентален Китай е най-евтиното място в света за закупуване на Model Y. След понижението ѝ предишния месец, цената стартира от 288 900 юана (40 500 долара), което малко над половината от тази на дребно в Съединени американски щати. В другия завършек на спектъра, Сингапур е най-скъпото място в света за придобиване на Tesla. Закупуването на SUV модела с четири порти в островната страна коства колосалните 142 471 сингапурски $ (103 800 долара).

Това излиза наяве от разбор на Bloomberg, проследяващ началната цена в брой – съгласно на формалния уеб страница на Tesla за всяка страна и район.

Автомобилите нормално са по-скъпи тук-там като Сингапур и Израел заради по-високите налози, мита и такси за регистрация, в сравнение с в Китай и Европа “, изясни Сет Голдщайн, финансов пълководец в Morningstar Research Services и ръководител на комитета за електрически транспортни средства. Търсенето и предлагането, както и равнището на конкуренция на пазара, също са ценообразуващи фактори.

Всъщност закупуването на Tesla в Сингапур може да коства колкото апартамент. Колите са толкоз скъпи в града-държава, тъй като има стеснен брой разрешителни за благосъстоятелност (с цел да се управлява повишаването на трафика на дребния остров). За тези разрешителни се наддава на търг два пъти месечно, като разрешават на лидера да резервира колата в продължение на 10 години.

Високата цена не е попречила на някои хора да създадат скок. Финансистът Александър Анг купи Model Y през юни и получи електрическия автомобил през септември. Това е първата му електрическа кола. „ Разбира се, несъмнено е скъпо, само че е същото за всяка кола в Сингапур “, сподели той. „ Електромобил с сходен размер от други производители е по-скъп от този на Tesla заради спомагателни дилърски такси. “

Съвсем друга история се разиграва в Китай – най-големият пазар на електрически автомобили в света и сцена на гневна конкуренция. От по-стари автомобилни производители, като BYD Company до Nio Inc, до куп новопоявили се локални играчи – съперниците последователно настигат Tesla с стартирането на нови модели и промоции. Според Китайската асоциация за леки коли продажбите на електрически автомобили на локалните производители през първите седем месеца на 2022 година ще възлизат на към 80%.

За да се конкурира,Tesla отприщи набор от маркетингови принадлежности за привличане на клиенти след смяната на цените през октомври, измежду които разширение на застрахователните дотации за нови купувачи и възобновяване на програмата за предложени консуматори. Това се наложи, защото до неотдавна пиковите продажби на компанията в страната започнаха да се свиват, като знак за това е намалелият интервал за изчакване при нови поръчки – от 22 седмици по-рано тази година до по-малко от седмица в този момент (б.р. – за скъсяването му обаче спомага и усъвършенстваният неотдавна индустриален потенциал на Tesla в Шанхай).

Неравномерното търсене в Китай, откъдето Tesla извлича към една четвърт от приходите си, може да има капацитета да провали амбициозната цел на основния изпълнителен шеф Илон Мъск за 50% годишен растеж на световните продажби за години напред.

Според Голдщайн от Morningstar не са изключени спомагателни понижения на цените и за други основни пазари на Tesla, в това число Съединени американски щати и Европа.

Ако забележим стопански спад през 2023 година, може да забележим спад в цените на суровините, тъй че индустриалните разноски ще намалеят “, сподели той. „ Ако това се случи, чакам Tesla и множеството автомобилни производители още веднъж да смъкват цените, с цел да подтикват търсенето. “

Самият Мъск загатна за тази опция по-рано през година.
„ Само предсказвам “: Мъск предвижда по кое време ще е краят на рецесията
Сред новините за неуверените доставки през последното тримесечие обаче е елементарно да се пропусне какъв брой добре се оправя Model Y. Според оценките на BloombergNEF SUV моделът е напът да бъде продаден в почти 760 000 бройки през 2022 година

С отварянето на нови заводи покрай Остин, щата Тексас и Берлин през 2023 година, Tesla може най-сетне да предяви искания за най-продаваното транспортно средство в света – както самият Мъск самоуверено предвижда предходната година.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинтесла Tesla Tesla Model Y цена на Tesla електрически SUV най-продавани марки коли апартамент ПоследниНай-четениЛюбопитно 24 „ Колкото един апартамент “: Къде Tesla продава най-евтино и къде най-скъпо Пазар на труда 168 Стотици се събраха в Русе на „ Живот и кариера – за какво в България? “ Инфраструктура 332 Грешка за 44 милиона: Колко коства краткотрайната поддръжка на част от „ Струма “? Крипто 148 Ще оцелее ли криптото? Провалът на FTX надали ще е последният Политика 5974 Катар заплаши да изтегли вложенията си от Лондон Накратко 5748 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Бюджет и финанси 4403 „ Нулев Коронавирус “: Китай към този момент се трансформира в риск за световната стопанска система Бюджет и финанси 3797 Няколко стопански системи, които процъфтяват поради войната в Украйна Всички новини12:28 Пазар на труда 24 Стотици се събраха в Русе на „ Живот и кариера – за какво в България? “Още от ЛюбопитноВиж всичкиНьойският диктат, който промени България вечно Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР