Най-доброто време да изпиете чаша кафе и да се заредите

...
Най-доброто време да изпиете чаша кафе и да се заредите
Коментари Харесай

Най-доброто време за чаша кафе

Най-доброто време да изпиете чаша кафе и да се заредите с ежедневната доза кофеин, е сред 9,30 и 11,30 ч., оповестиха американски невролози, представени от БГНЕС.

Причината се крие в метода, по който кофеинът взаимодейства с основния хормон кортизол, помагащ за регулирането на вътрешния часовник на тялото и за стимулиране на бдителността. Нивата на кортизол са високи малко след събуждането и могат да останат високи до един час по-късно, достигайки пик сред 8 и 9 ч.

Американският невролог Стивън Милър твърди, че е по-добре да се снабдите с нужната доза кофеин след този пик, защото тя подтиква производството на кортизол. Той добавя, че пиенето на кафе, до момента в който равнищата на хормона са високи, може да стане причина хората да свикнат с кофеина, съдържащ се в напитката, а това значи, че те постоянно ще се нуждаят от спомагателна чаша сутринта, с цел да получат същия резултат.

Милър изследвал по какъв начин кортизолът се трансформира денем. Веществото, което се създава в огромни количества в моменти на стрес, оказва помощ за превръщането на запасите от сила в захарна глюкоза, тъй че тя да бъде употребена от клетките в тялото.

Приливът на сила сутринта покачва бдителността, само че също по този начин усилва чувството за апетит. Учени откриха още, че кортизолът е виновен и за синхронизирането на вътрешния всекидневен темп в тялото. Предишни проучвания демонстрираха, че пиенето на кафе следобяд оказва помощ за попречване на загубата на зоркост след изобилен обяд.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР